Qobuz.com: een nieuwe online muziekdienst voor België

Klaarblijkelijk zit de streaming sinds de zomer in een stroomversnelling. Met ditmaal een site die beweert "geheel op kwaliteit gebaseerd te zijn".

post-image-3

Een uitgebreide muziekkeuze, hifi geluidskwaliteit, en een overvloed aan redactionele content. Dat is het programma dat Qobuz.com aangekondigd heeft, dat zich opmaakt om op twee manieren online muziek aan te bieden: à la carte download, en onbeperkte streaming.

Net zoals bij de concurrenten die staan te springen om in België van start te gaan, biedt de mediatheek alle muziekstijlen aan. Er zijn 7 miljoen titels in voorraad,  afkomstig van verschillende platenlabels, waarvan 4 grote en verschillende onafhankelijke producers. Ter vergelijking, de streamer met Duitse roots Simfy zegt 11 miljoen titels te hebben.

Om zich van de rest te onderscheiden zegt Qobuz dat het de nadruk wil leggen op de kwaliteit van de data en de documentatie bij de opnamen. De site belooft dat er bij download "echte cd kwaliteit" is, in alle vrije of fabriekseigen bestandsformaten, zonder DRM. Een kwaliteit die (bij download) hoger zou liggen dan bij de CD (24/96 en +). De cataloog in download bevat naar eigen zeggen meer dan 1000 albums. Het grootste deel van het aanbod wordt dus enkel in streaming aangeboden.

Dit nieuwe aanbod is een bevestiging van de trend die over komt waaien uit de Verenigde Staten en heel Europa overspoelt.

Na Deezer en sinds kort Simfy die hun opwachting maken in België, vervoegt Qobuz nu we7, dat begin deze zomer voet op Belgische bodem zette, en Grooveshark.com, dat het soms te verduren krijgt omdat de auteursrechten niet altijd eerbiedigd worden.

Het bijzondere aan Qobuz is dat het nog geen keuze gemaakt heeft tussen het downloadmodel van iTunes, en de streaming in real time. De vraag is nu of deze twee technologieën economisch naast elkaar kunnen bestaan.

Back to top button
Close
Close