Geen eensgezindheid over de update van Google Reader

“Cleaner, faster, and nicer to look at”. Op deze manier promoot Google de laatste update van zijn RSS-feedreader Google Reader. Er bestaat geen eensgezindheid over deze uitspraak: op het net is er een protestbeweging opgestaan tegen deze nieuwe versie.  

post-image-3

De Amerikaanse student Brett Keller startte de petitie “Don`t kill Google Reader” om de RSS-feedreader van Google te “redden”. Afgaande op de portal Mashable.com zou deze petitie een groot succes kennen en al meer dan 10.000 handtekeningen hebben verzameld.

Wat is er gebeurd? Google Reader kreeg een lifting om soberder en eleganter te worden dan zijn voorganger. Dat is uiteraard goed. Maar nu heeft Google er ook van geprofiteerd om enkele deelfunctionaliteiten buiten te zwieren die sommige internetters intensief gebruikten. Vandaar hun irritatie.

Een van de geëlimineerde functionaliteiten is de mogelijkheid voor een gebruiker om een artikel te delen met andere internetters, net als de optie om je te abonneren op de feeds van een gebruiker. In de plaats daarvan stelt Google het gebruik voor van +1, waarmee je artikels kan laten volgen door groepen die gevormd zijn in Google +. De achterliggende gedachte van Google is duidelijk: de opzoekgigant wil zijn sociaal netwerk Google+, dat alomtegenwoordig moet worden in alle diensten die Google aanbiedt, op deze manier een stevige zet geven.

Martin Weigert van Netzwertig.com is erg kritisch tegenover deze wijziging: “De voornaamste troef van de deelfunctionaliteiten is niet het delen op zich, maar de mogelijkheid om de artikels die andere gebruikers delen, te kunnen bewaren in een aparte feed binnen de Reader of RSS apps die hieraan gekoppeld zijn, zoals Reeder. Dat is voortaan niet mer mogelijk.”

De golf van protesten heeft trouwens al weerklank gevonden op Twitter: onder de benaming #OccupyGoogleReader, hebben honderden gebruikers hun woede geuit. Zal dit volstaan om Google te doen wijken? Dat is allesbehalve zeker…

Tania Séverin / ICT Journal.ch
Meer info op http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close