De pagina`s van merken en bekende personen lokken fans op Facebook

65% van de Franse leden van Facebook zijn actieve fans van de pagina`s van merken of publieke personen.

post-image-3

Volgens een onderzoek van het Instituut Harris Interactive zou 65% van de Franse gebruikers van het sociale netwerk Facebook actieve fan zijn van minstens één fanpagina van een merk of publieke persoon. Dat betekent 16 miljoen gebruikers. In totaal is 80% van de Franse gebruikers van Facebook fan van minstens één pagina, maar slechts 65% wordt als actief beschouwd, dat wil zeggen dat zij effectief de nieuwsfeed van deze pagina volgen. Meer dan 80% van de actieve fans zijn dagelijkse gebruikers van het sociale netwerk.

Deze cijfers zijn belangrijk genoeg om de CIO het gedrag van de fans van de merken van zijn bedrijf te laten opvolgen via de business intelligence tools.

Het "fandom" heeft vooral betrekking op jonge gebruikers: drie op vijf is jonger dan 35 jaar, alhoewel alle leeftijden vertegenwoordigd zijn. Andere demografische criteria (geslacht, ..) weerspiegelen de samenstelling van de bevolking van internetgebruikers.

Het zijn echter niet de massaproductiemerken die het meest fans hebben. De meerderheid is fan van publieke personen, vooral in de leeftijdsgroep 15-24 jaar: zangers, acteurs, komieken, sportlui, ...

De pagina`s van merken en producten staan pas op de vierde plaats, met slechts 29% van de fans van pagina`s, achter de publieke personen (47%), media (40%), de verenigingen en organisaties (35%). Van deze pagina`s trekt alles wat "mode" is of "trendy" de fans het meeste aan: kleding (54% van de merkenfans), technologieën en telecom (37%). Hygiëne-schoonheid en voeding volgen vanop een afstand, alhoewel sommige merken toch op een mooi succes kunnen rekenen: Oasis (2 miljoen Franse fans), M&M`s (1,2 miljoen), Kiabi (1 miljoen), La Redoute (700.000), enz. Het publiek van de merkenpagina`s is vrouwelijk (57%) en jong (47% in de groep 15-24 jaar).

Bertrand Lemaire
Meer info op: http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close