Verwerking van Google+ in de zoekresultaten doet wenkbrauwen fronsen

Google heeft een verfijnde personalisering aangekondigd van de zoekresultaten, door er meer content in te verwerken afkomstig van Google+, de bedrijfspagina`s, postings, foto`s (uit het sociale netwerk of de Picasa dienst). Een wijziging die de naam meekreeg "Search plus Your World". Deze functie is momenteel beschikbaar in de Verenigde Staten, en zorgt voor controverse, vooral bij Twitter.

post-image-3

De functie "Search plus Your World", die Google op zijn blog aankondigde, brengt de content van zijn sociale netwerk naar de zoekmachine. Drie soorten gegevens zullen in de resultaten verschijnen: de persoonlijke gegevens uit uw Google+ account (postings, boodschappen, foto`s, enz.), de profielen die verwant zijn met de opzoeking (afkomstig uit het adresboekje van de gebruiker), en de bedrijfspagina`s en bekende personen. Wanneer u bijvoorbeeld met het vooruitzicht op een reis een zoektocht onderneemt naar Tahiti, zal u in de resultaten foto`s zien verschijnen van Tahiti gepost door iemand uit uw Google+ cirkels. Deze gegevens zullen niet toegankelijk zijn voor het grote publiek, en enkel u zal ze zien in de resultaten. De functie is gebaseerd op opt-out, wat wil zeggen dat de gebruiker de stap moet zetten om deze zoekvorm te deactiveren in zijn instellingen. Momenteel hebben enkel de gebruikers in de Verenigde Staten toegang tot deze speciale zoekmachine.

Deze zoekfunctie zorgt voor ongerustheid over het feit dat Google zijn eigen content voortrekt boven die van derde sites. Twitter bijvoorbeeld heeft gezegd dat het moeilijker zal zijn om Google te gebruiken om tweets te vinden bij grote manifestaties, zoals die bij de gebeurtenissen in Egypte of recenter nog die van Syrië. Google kaatst de bal terug naar de microbloggingsite, die volgens de uitgever zijn akkoord over de zoekresultaten in juli verleden jaar niet vernieuwd heeft.

Facebook van zijn kant heeft geen commentaar geleverd op de komst van deze functie, maar de content van het grootste sociale netwerk kan niet geïndexeerd worden door Google. Niet omwille van commerciële onderhandelingen, maar eerder het akkoord na te leven over het eerbiedigen van de privacy dat Facebook met de FTC afgesloten heeft. Facebook heeft trouwens een akkoord getekend met Bing van Microsoft.

"Search plus Your World" zal misschien een probleem betekenen voor de concurrentieautoriteiten, die in deze functie een misbruik van de dominante positie van Google zouden kunnen zien, aldus bloggers zoals MG Siegler en Danny Sullivan van Search Engine Land. Google zou de content van zijn eigen sociale netwerk teveel voortrekken, ten nadele van de andere netwerken.

Jacques Cheminat
Meer info op http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close