De iPad 3 introduceert de 4G (maar niet in België)!

Apple heeft de komst van zijn nieuw tablet officieel gemaakt met een presentatie van CEO Tim Cook in San Francisco. Op het menu staat een bord vol mooie verbeteringen dat de afstand met de concurrentie nog zou moeten vergroten. Smakelijk…

post-image-3

De geruchten hadden het bij het rechte eind. De nieuwe iPad heeft hetzelfde design als het vorige model (op enkele millimeters dikte na) en integreert langverwachte nieuwigheden, zoals het geweldige hoge-definitiescherm "Retina" (2048 x 1536 of 264ppi) dat was geïntroduceerd op de iPhone 4, of nog de bekende A5X-processor waarvan was aangekondigd dat hij 4 keer sneller was dan die van de iPad 2. Zeker omdat de nieuwe iPad een aanzienlijk snellere grafische quadcore chip bevat om de apps te draaien die almaar spectaculairder en professioneler worden. Deze prestatiestijging zou de iPad dus moeten voortstuwen naar het niveau van de multimediacomputers en de meest geavanceerde spelconsoles, zoals ook blijkt uit de spectaculaire demo’s van de laatste speltitels of de komst van apps voor het retoucheren van beelden (iPhoto komt er trouwens in iPad-versie!).

Maar wat vooral onze aandacht trekt, is de komst van de chip  4G LTE, de toekomstige standaard van mobiele verbindingen tegen een hoog debiet (theoretisch tot 73 Mbps) die de huidige 3G zou moeten vervangen op middellange termijn. Spijtig genoeg is de 4G LTE norm niet compatibel met de licentiefrequenties die door onze Belgische operatoren zijn onderhandeld. We moeten dus wachten op een volgende versie van de iPad om de huidige transferpercentages te verhogen en de weg te openen voor een hogesnelheidsinternet. We melden u ook dat de iPad zijn autonomie van 10 uur zou moeten bewaren, waarvan 9 uur met de 4G geactiveerd (een prestatie!).

De andere nieuwigheden van de iPad 3 zijn meer anekdotisch, zoals de integratie van een camera van 5 megapixels met technische kenmerken die identiek zijn aan die van de iPhone 4S (automatische scherpstelling en focus, video-opname in 1080p, enz.), de komst van de spraakbesturing Siri (zoals op de iPhone 4S) of nog het feit dat het toestel in modemmodus kan gebruikt worden, naar het voorbeeld van de iPhone 4S.


Tim Cook verwees er ook naar dat de eerste iPad het post-pc-tijdperk heeft ingeluid. De pc is niet meer het centrum van de digitale wereld en wijkt geleidelijk aan voor de tablets met aanraakscherm die voortaan 76% van de inkomsten van Apple vertegenwoordigen. Ondertussen overschrijdt de geïnstalleerde basis van de mobiele iOS vandaag 315 miljoen toestellen in de wereld, waarvan 62 miljoen verkocht tijdens het laatste trimester (of 15,4 miljoen iPad). Dat is meer dan de verkoop van HP-computers, aldus een tevreden Tim Cook.


De App Store van zijn kant – die 585.000 toepassingen telt, waarvan 200.000 geoptimaliseerd voor iPad-  heeft net de kaap van 25 miljard downloads gerond!


De iPad 3 zal vanaf 23 maart beschikbaar zijn in België tegen een gelijkaardige prijs als de iPad 2. Deze laatste blijft in de catalogus, maar tegen een lagere prijs.

Back to top button
Close
Close