De nieuwe internet domeinnamen:  helft van de aanvragen is Amerikaans

ICANN, het onafhankelijk agentschap dat belast is met de reglementering van de internet domeinnamen, heeft woensdag bekend gemaakt dat het 1.930 dossiers ontvangen heeft van kandidaten voor het beheer van nieuwe suffixen, zoals .music, .miami of .insurance. Bijna de helft daarvan komt van Noord-Amerika.

post-image-3

In totaal hebben 911 in de Verenigde Staten en Canada gevestigde organisaties de 185.000 dollar (150.000 euro) betaald die vereist zijn om een domeinnaam aan te vragen die buiten de gewone .com of .org gaat. Van de overige dossiers komen er 675 uit Europa, 303 uit de regio Azië-Pacific, 17 uit Afrika en 24 uit Latijns-Amerika.

Volgens ICANN is 66% van de voorgestelde nieuwe domeinnamen van geografische aard, zoals .paris of .nyc. En 116 van de dossiers betreft domeinnamen die niet in Latijnse karakters zijn.

"Dat wil zeggen dat u, wanneer u in China of India woont, het internet zou kunnen gebruiken met enkel karakters uit het schrift van uw eigen moedertaal", aldus een verklaring op de BBC van Rod Beckstrom, baas van het in de Verenigde Staten gevestigde ICANN. "Dat zal het internet toegankelijker maken", meent hij.

Bedrijven, verenigingen, organisaties en beroemde personen die bij ICANN een aanvraag wilden indienen voor een nieuwe internet domeinnaam, konden dit doen tussen januari en 30 mei.

Momenteel zijn er slechts 22 goedgekeurde suffixen. De nieuwe adressen zouden vanaf april 2013 in voege moeten treden.

Back to top button
Close
Close