Infobesitas: de Belgische werknemer verdrinkt in informatie

Jaarlijks krijgen wij gemiddeld meer dan 8.000 professionele mails, brengen wij ongeveer 100 uur door met het zoeken naar informatie... Wat voor de bedrijven een jaarlijkse kost betekent van €1991 per werknemer. Dat is in elk geval de vaststelling die Mindjet gedaan heeft, specialist in oplossingen voor de verbetering van collaboratief werken in het bedrijf.

post-image-3

Het onderzoek, uitgevoerd het onderzoeksbureau One Poll, wijst op de massa gegevens die men dagelijks moet verwerken. Gemiddeld besteedt een persoon op één werkdag 26 minuten aan het opzoeken van informatie die men gezien of ontvangen heeft, maar die niet onmiddellijk bij de hand is (e-mails, documenten opgeslagen op een computer of een website). De Belgische werknemer zal per jaar meer dan 8.000 mails ontvangen en bijna 100 uren besteden aan het opzoeken van informatie...  Wat een jaarlijkse kost vertegenwoordigt van €1.991 per werknemer (op basis van het gemiddelde bruto salaris van de Belgen in 2009).


Maar de cijfers zijn niet in elk land gelijk. Terwijl een Belgische werknemer gemiddeld 38 mails krijgt per dag, krijgt de Nederlander er 52, tegenover 16 voor de Franstalige.

17,2% van de respondenten bevestigt meer dan 100 mails per dag te ontvangen (28,5% bij de Nederlandstaligen) en meer dan een derde van de ondervraagden leest systematisch elke ontvangen mail.

De "infobesitas" treft ook onze buren. In het Verenigd Koninkrijk ervaart 65% van de ondervraagde werknemers de informatiestroom die hij moet verwerken als problematisch. Op Europees vlak brengen de ondervraagden meer dan 30 minuten per dag door met het opzoeken van informatie. Het minst georganiseerd lijken de Engelsen en Nederlanders.

Het onderzoek werd uitgevoerd in maart 2012 bij een steekproef van 500 fulltime werknemers in alle posities op het bedrijf.

Verdrinkt u ook in de informatie? Doe de test op http://mydmi.co.uk/ (Engels) of www.calculermoninfobesite.be (Frans).

Back to top button
Close
Close