Smartphones: Android domineert in het tweede trimester

Zoals het ook al deed vanaf begin 2012, blijft Android verder heersen in het wereldje van de smartphones. Dit in tegenstelling tot Apple, dat lijdt onder het feit dat de gebruikers wachten op de volgende versie van de iPhone.

post-image-3

De cijfers van het onderzoekskantoor Gartner tonen aan dat de verkoop van smartphones wereldwijd in het tweede trimester steeg met 42,7% (tegenover dezelfde periode in 2011), wat neerkomt op 153,7 miljoen verkochte exemplaren. Maar achter de explosieve groei van de smartphone zit er toch een lichte achteruitgang verborgen van de totale telefoonverkoop (gsm en smartphones), waarvan er "slechts" 419 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Een daling dus met 2,3%.

Opnieuw is het Samsung dat de kastanjes uit het vuur haalt, met een groei (gsm en smartphone samen) van 29,5%. De Galaxy alleen al was goed voor 45,6 miljoen exemplaren, de helft dus van alle mobiele toestellen verkocht door Samsung in de vermelde periode. In de voorbije drie jaar was de Galaxy S II de vedette, zo bevestigt Anshul Gupta, hoofdanalist bij Gartner, die eraan toevoegt dat de Galaxy S II zijn opgang voortzet, dankzij een prijsdaling.

Het marktaandeel van Samsung steeg pijlsnel van 43 naar 64% in het tweede trimester (2011 en 2012). HTC mag tevreden zijn met zijn 9,3 miljoen verkochte smartphones in Q2, na een moeilijk eerste trimester met amper 7,7 miljoen stuks. Gartner stelt nochtans vast dat HTC er niet in slaagt om de groei van de markt te volgen. De situatie is nog minder rooskleurig voor de andere Android-aanhangers zoals LG Electronics, Motorola en Sony. Geen van hen heeft belangrijke producten uitgebracht in de laatste drie maanden. Sony zou misschien voor een verrassing kunnen zorgen op de IFA in Berlijn, einde augustus.

De markt van het iOS van Apple stijgt licht op jaarbasis, maar ging met 3,7% achteruit op trimestriële basis, omwille van de afwachtende houding van de gebruikers die uitkijken naar de komst van de iPhone 5. Apple had 28,9 miljoen iPhones verkocht in het voorbije tweede trimester, en de kwaliteit van zijn derde trimester zal dus afhangen van de massale verkoop van zijn volgende smartphone.

Wat de tandem Nokia-Microsoft betreft, de toekomst daarvan hangt gedeeltelijk af van de lancering van Windows Phone 8, maar de achterstand die opgelopen werd tegenover Android, wordt onrustbarend, zo stelt Gartner. In de loop van het tweede trimester heeft Nokia slechts 3,3 miljoen smartphones verkocht met Windows Phone. En Microsoft heeft slechts 4,1 miljoen verkochte Windows smartphones genoteerd in datzelfde trimester (vooral door Acer). Wat betekent dat de mobiele besturingssystemen Symbian, RIM en Bada (Samsung) populairder bleken dan Windows.

Toch ook positief nieuws voor Nokia: zijn verkoop van klassieke mobiele telefoons heeft zich herpakt, ondanks de scherpe daling op deze markt.

Wat vooruitzichten betreft, voorspelt Gartner dat de verkoop van smartphones het hele jaar zal blijven stijgen, om te eindigen met een totaal van 660 miljoen verkochte stuks. Wat beter was dan de voorspellingen die in januari gedaan werden.

Back to top button
Close
Close