Speciale editie: 10 jaar iTunes

In tien jaar tijd werden er 25 miljard liedjes gedownload. Iedere minuut worden er 15.000 songs gedownload. Na tien jaar van bestaan is iTunes de wettelijke downloadsoftware bij uitstek geworden en heeft het zich doen gelden bij de muziekindustrie die zich heeft moeten aanpassen aan de wetten van het digitale. De redactie van digimedia.be brengt u een speciale newsletter om het belang te doorgronden van deze software van Apple en de revolutie die hij heeft ontketent.

post-image-3
De eerste versie van iTunes werd gecreëerd in 2001 en hoorde bij een softwaresuite van Apple iLife tot de versie 06. Pas in 2003 werd hij officieel gecommercialiseerd. Voor de personen die de afgelopen tien jaar in een iglo hebben doorgebracht, we hebben het hier over de software voor het aanschaffen, lezen en beheren van een digitale multimediabibliotheek, verdeeld door Apple, die werkt onder Mac OS X, Windows en GNU Linux. 
Met iTunes heeft u toegang tot de online winkel iTunes Store, waar u muziek, tv-series, films, videoclips, audioboeken, podcasts, kortfilms van Pixar, spelletjes en toepassingen voor de iPod kunt kopen. Omdat het een streaming software is, kunt u er ook luisteren naar radiostations van over de hele wereld, die permanent worden uitgezonden via internet. 
U vindt er ook een groot sociaal muzikaal netwerk Ping (toegevoegd in september  2010), waarmee u de muzikale actualiteit van artiesten en vrienden op de voet kunt volgen, en te weten komt wat anderen vinden van uw lievelingsmuziek. iTunes beheert ook de synchronisaties op de verschillende multimediatoestellen van Apple (iPod, iPhone, iPad, Apple TV).
           
iTunes is altijd erg aanwezig geweest op de wereldmarkt. Dit succes komt van het feit dat hij een pionier is op het vlak van legaal downloaden. Hij kwam er op een moment dat de muziekindustrie zijn verkoopscijfers aanzienlijk zag dalen. Door aan te bieden om muziek te verkopen “per lied” verzekerde hij zijn eigen succes.  Dankzij dit verkoopsysteem kunnen kunstenaars hun album op de iTunes Store zetten en een prijs toekennen aan iedere “track” van het album (gewoonlijk tussen 0,50 en 0,99 cent). De (legale) downloads zijn zo ongelooflijk hard gestegen en de muziekindustrie heeft er natuurlijk ook zelf van geprofiteerd, zelfs hoewel ze zich heeft moeten aanpassen en sommige zekerheden overboord gooien.
Back to top button
Close
Close