ContactOffice, het alternatief voor de Amerikaanse cloud

Het Belgisch bedrijf ContactOffice is slachtoffer van zijn eigen succes, na de recente onthullingen over het PRISM project. Het profileert zich namelijk als een interessant alternatief voor de datahosting oplossingen van Amerikaanse origine, omdat het niet doorzocht kan worden door de Amerikaanse geheime diensten. Een woordje uitleg…

post-image-3

Voor de meesten is het geen geheim meer: het internet is voor een groot deel in handen van Amerikaanse bedrijven, met alle risico`s vandien. De onthullingen van Edward Snowden over het surveilleringsprogramma PRISM hebben heel wat Europese gebruikers wakker geschud en gewezen op het gevaar van de hosting van hun data op servers die zich bevinden op Amerikaans grondgebied, of gewoon beheerd worden door Amerikaanse bedrijven.
Ter herinnering, met PRISM kunnen de Amerikaanse inlichtingendiensten zich toegang verschaffen tot de servers van de 9 grootste internetbedrijven (waaronder Google, Facebook, Yahoo, Microsoft en Apple) met de bedoeling informatie over hun gebruikers te verkrijgen.
De betrokken bedrijven hebben wel in koor deze beschuldigingen ontkend, maar de Amerikaanse overheden van hun kant hebben via hun directeur inlichtingen, James Clapper, de realiteit van het PRISM project toegegeven.
Caspar Bowden, tot 2011 Chief Privacy Advisor van Microsoft, trekt aan de alarmbel en waarschuwt dat globale toegang tot persoonlijke gegevens de gegevens van niet-Amerikaanse gebruikers verbant naar een soort "Guantanamo" van de privacy, een zone van wetteloosheid dus.
Het is in deze context dat vandaag tal van Europese gebruikers op zoek zijn naar betrouwbare alternatieven voor de Amerikaanse cloud - oplossingen dus die de plaatselijke en Europese wetgeving toepassen op vlak van het beheer van persoonlijke gegevens en die hen waarborgen bieden voor het recht op raadpleging, wijziging en verwijdering van hun gegevens. Vooral dat laatste punt is problematisch bij de Amerikaanse leveranciers.
Het Belgisch bedrijf ContactOffice, dat 13 jaar geleden gelanceerd werd door Patrick De Schutter en Brice Le Blévennec, blijkt in deze context een interessant alternatief te zijn voor de online samenwerkingstools.  Het kan dan ook op heel wat belangstelling van bedrijven rekenen.
"De meeste aanvragen komen van professionals die informatie zoeken over de locatie van onze servers en ons beleid voor back-up en beveiliging", legt Patrick De Schutter uit, medeoprichter van het bedrijf.
Het antwoord op die vragen is transparant: "De gegevens van onze klanten worden gehost op een datacenter in België. Wij hebben volledige controle over onze servers, zonder interventie van een onderaannemer. De autoriteiten hebben geen toegang: zij moeten beroep doen op ons om gegevens van onze klanten te verkrijgen. Wij geven die enkel door indien wij een bevelschrift ontvangen getekend door een bevoegde rechter".
Men kan gratis het virtuele kantoor ContactOffice uittesten (synchronisatie van e-mails, contacten, kalender, documenten tussen mobiele toestellen en computers):
https://www.contactoffice.com

Back to top button
Close
Close