Uw e-mails ter beschikking van de overheid!

Er werd een wetsvoorstel ingediend bij het parlement, waarbij de internetproviders (Belgacom, Telenet, …) verplicht worden om gedurende een jaar alle sporen te bewaren van communicatie die via hun servers verloopt. Doel: justitie en de Staatsveiligheid helpen in de strijd tegen de zware misdaad. Het voorstel moet nog wel besproken worden vooraleer het aangenomen wordt.

post-image-3

Deze verplichting om de uitwisseling van e-mails te bewaren vloeit voort uit een Europese richtlijn. De bedoeling ervan is om justitie of de Staatsveiligheid te helpen in zijn strijd tegen de zware criminaliteit, maar er klinkt protest wegens mogelijke inbreuken op de privacy.
Nochtans is het voor de uitwisseling van telefoongesprekken en sms-berichten al bij wet verplicht dat de gegevens van de oproeper en de opgeroepene een jaar lang bewaard blijven, de duur van de gesprekken, datum en uur van de oproepen en de plek vanwaar ze gedaan werden.
Het nieuwe is dus dat het nu ook zou tellen voor de uitwisseling van mails, waarvoor tot nu geen specifieke wetgeving bestond: de operatoren zullen 12 maanden lang alle IP adressen moeten bewaren vanwaar elektronische boodschappen vertrekken of aankomen. De inhoud ervan wordt ongemoeid gelaten… voorlopig althans.

Back to top button
Close
Close