Concurrentie: Brussel vraagt meer toegevingen van Google

De Europese Commissaris voor de Mededinging vraagt aan Google om met betere beloften te komen, wil het niet beschuldigd worden van misbruik van zijn dominante positie.

post-image-3

Google zal in Europa een tandje bij moeten steken. Europees Commissaris voor de Mededinging Joaquin Almunia heeft in een brief aan Eric Schmidt gevraagd zijn voorstellen te verbeteren. Die moesten een antwoord bieden op verdenking dat de webgigant zijn dominante positie misbruikt bij de resultaten van zoekopdrachten op de Google zoekmachine.
De voorstellen van Google werden tot einde juni 2013 voorgelegd aan de betrokken Europese spelers. Hun antwoorden waren over het algemeen negatief.
"Na analyse van de resultaten van het marktonderzoek, kwam ik tot het besluit dat de voorstellen, die Google ons enkele maanden geleden gestuurd heeft, niet volstaan om onze ongerustheid weg te nemen", verklaarde Joaquin Almunia.
Google wordt ervan verdacht de concurrentie scheef te trekken bij de zoekopdrachten op zijn zoekmachine, door zijn eigen online diensten voor te trekken, ten nadele van de concurrerende gespecialiseerde diensten, bijvoorbeeld bij restaurants.
Google bood onder andere aan om de links naar zijn eigen diensten beter te identificeren, door die bijvoorbeeld in een kader te zetten; zo zouden de internauten die gemakkelijker kunnen onderscheiden wat hen helpt bij hun beslissing. Maar de concurrenten, die zich gegroepeerd hebben in de FairSearch coalitie, zijn niet gelukkig met deze voorstellen; volgens hen zouden de voorgestelde oplossingen zelfs een pervers effect hebben, omdat die de internauten juist  naar de diensten van Google zouden leiden.

Back to top button
Close
Close