2 maildiensten verplicht tot sluiten als gevolg van de zaak Snowden

De twee maildiensten maakten gebruik van versleuteling, en zouden door Edward Snowden gebruikt zijn, de man die het Prism schandaal onthulde en van wie de toestand nog altijd onzeker is. Gesloten omdat ze gebruikt werden, het is ongehoord. De details.

post-image-3

Een dienst voor versleutelde mails, waarvan verondersteld werd dat hij gebruikt werd door Edward Snowden (en wel in Moskou), werd verleden week donderdag onverwacht gesloten zonder verdere uitleg; de eigenaar ervan lijkt echter te suggereren dat hij die liever afsloot dan de Amerikaanse overheden de kans te geven toegang te krijgen tot zijn klanten.
"Ik zag me verplicht een moeilijke beslissing te nemen: medeplichtig worden aan misdaden tegen het Amerikaanse volk, of tien jaar hard werk in de steek laten door Lavabit te sluiten, verklaarde de eigenaar ervan, Ladar Levison, in een brief die op de website van het bedrijf gepubliceerd werd.
Ladar Levison voegt eraan toe dat hij beslist heeft om Lavabit "op te schorten", maar dat hij niet het recht heeft om iets te zeggen over de gebeurtenissen van de laatste zes weken die hem tot dit besluit gebracht hebben.
Nog verleden donderdag heeft het hoofd van een andere beveiligde maildienst de sluiting ervan aangekondigd. Jon Callas, medeoprichter van Silent Circle, heeft op Twitter en zijn blog verklaard dat Silent Circle geëindigd is als Silent Mail.
"Wij hebben beslist dat het beter is om Silent Mail nu te sluiten. Wij hebben geen dagvaarding, bevelschrift of wat ook ontvangen van geen enkele regering, en dat is waarom wij nu handelen", schrijft Jon Callas op een blog bedoeld voor zijn klanten.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close