Hoe uw Android apps u bespioneren…

Uit een analyse van 836.021 Android apps in de Play Store door de Bitdefender labo`s, uitgever van beveiligingssoftware, blijkt dat een alarmerend percentage daarvan persoonlijke foto`s kan localiseren en er toegang toe heeft, de gebruikers kan localiseren, e-mail adressen kan verspreiden op het internet, zonder verwittiging het adresboekje en het logboek van de oproepen kan raadplegen.

post-image-3

Ongeveer 35% van de applicaties die Bitdefender analyseerde kunnen  de gebruikers localiseren, en iets minder dan 3% ervan is in staat om, zonder medeweten van de gebruiker, te bepalen waar hij zich bevindt, zelfs indien de app op de achtergrond draait. Ongeveer 7% van deze apps is ook in staat om de locatie van het toestel naar het internet te sturen.

Verder blijkt uit de gegevens dat tot 3% van de apps e-mailadressen kan bekendmaken op het internet. Ongeveer 1.749 ervan geven het adres door via een versleutelde verbinding, terwijl 1.661 een niet-versleutelde verbinding gebruiken die gemakkelijk onderschept kan worden.

Permissies die te vergaand zijn kunnen ook toegang geven tot het toestel, het adresboekje, de lijst met vrienden, het logboek van de oproepen, en de geografische gegevens van foto`s die doorgestuurd zijn naar de mobiele versies van Facebook, Flickr, LinkedIn en Twitter. Het zit namelijk zo dat Facebook en Twitter wel de metadata van de foto`s verwijderen voor publicatie, maar een derde zou deze informatie kunnen kopiëren wanneer die over het mobiele netwerk van de operator gaat, en die informatie opslaan om later te gebruiken. Dat kan ook geschieden wanneer externe adverteerders de gegevens van de telefoon verzamelen om die in doelgerichte reclame te gebruiken.

Uit de analyse van Bitdefender blijkt verder dat 5,5% van de applicaties foto`s kon localiseren en er toegang tot had, en dat 10% ook permissies bevatte waarmee de lijst met contacten "gelezen" kan worden.  Er zijn wel heel wat apps die een legitieme behoefte hebben aan deze data, maar anderen zijn overduidelijk een inbreuk op de privacy en hebben deze data niet nodig om correct te werken.

Back to top button
Close
Close