Microsoft biedt Windows gratis aan bij smartphones

Microsoft kondigt zijn intentie aan om zijn besturingssysteem Windows gratis te leveren aan fabrikanten van smartphones en kleine tablets. De software-uitgever wil zich immers een weg banen op deze markten die volop aan het groeien zijn.

post-image-3

Met deze beslissing, aangekondigd tijdens de jaarlijkse Microsoft-conferentie in San Francisco, wil de Amerikaanse uitgever zijn cliënteel voor mobiele toestellen met een Windows-systeem uitbreiden, in de hoop om zo een groeiend aantal klanten te werven voor zijn gedematerialiseerde diensten (“cloud”) zoals Skype en Office.

 

Tot vandaag liet Microsoft fabrikanten van telefoons en tablets betalen voor het gebruik van zijn verschillende versies van Windows op hun toestellen, zoals hij dat jarenlang met succes heeft gedaan voor Windows op computers. De fabrikanten integreren deze kost in hun prijs.

 

Maar dit model werd de voorbije jaren in vraag gesteld door Android, het gratis systeem van Google voor smartphones en tablets, die de fabrikanten hebben aangenomen en waarmee meer dan 75% van de smartphones die vorig jaar werden verkocht, zijn uitgerust.    

 

Daar staat tegenover dat de telefoons die werken met Windows maar 3% vertegenwoordigden van de wereldwijde smartphonemarkt in 2013, en de Windows-tablets waren vorig jaar maar goed voor ongeveer 2% van de tabletmarkt, volgens het studiebureau Gartner.

 

Deze beslissing van Microsoft, om Windows gratis aan te bieden voor bepaalde toestellen, gaat in tegen één van de basisprincipes van oprichter Bill Gates, die wil dat alle software betalend is, wat extreem rendabel is geweest de vier voorbije decennia. Maar de financiële analisten denken dat dit initiatief ondanks alles een realistische reactie is op het ongeëvenaard succes van het gratis besturingssysteem Android.  

 

(met Reuters)

 

Back to top button
Close
Close