Real time mondelinge vertaling bij Skype

Microsoft heeft dinsdag voor het eerst in de Verenigde Staten een experimentele versie onthuld van zijn nieuwe, real time mondelinge vertaaldienst, Skype Translator.

post-image-3

Deze nieuwigheid kadert in een context waar de nummer één ter wereld in software terug het technologisch voortouw wil nemen, na een tiental jaren Apple en Google achterna gehinkt te hebben.

"Hiermee kunt u met iedereen communiceren zonder gehinderd te worden door de taalbarrière", zo verklaarde Satva Nadella, sinds februari CEO van Microsoft, tijdens een conferentie over nieuwe technologieën in Rancho Palos Verdes, California.

Hij noemde de tool "magisch", maar onderstreepte toch dat het er nu om draait om deze experimentele technologie om te zetten in een echt commercieel product. Hij maakte zich sterk dat deze dienst nog voor het einde van dit jaar gelanceerd wordt, maar vertelde er niet bij of de tool gratis toegankelijk zou zijn voor de Skype-gebruikers of niet.

De presentatie toonde een Engelstalige medewerker van Microsoft, die met een Duitstalige collega praatte. De eerste reacties waren gemengd. Een Duitstalige deelnemer aan de conferentie meende dat de vertaling goed genoeg was voor gesprekken over koetjes en kalfjes, maar niet voor zakelijke discussies.

De nieuwe technologie, die Microsoft 18 maanden geleden in een minder uitvoerige versie voorgesteld had in China, zou een belangrijke functie kunnen worden van zijn internet-telefoniedienst Skype, die naar eigen zeggen  honderden miljoenen gebruikers heeft.

Skype Translator gaat verder dan de bestaande softwareprogramma`s van Microsoft, die enkel geschreven vertalingen maken op zijn zoekmachine Bing en zijn browser Internet Explorer.

Microsoft werkt al jaren noest aan spraakherkenningssoftware. Dit jaar heeft de groep zijn nieuwe software voorgesteld, Cortana, een "personal assistent" die via spraak geactiveerd wordt en het moet opnemen tegen Siri van Apple.


(via Reuters)

Back to top button
Close
Close