Hier is het dan: HET formulier van Google om zoekresultaten te laten verwijderen

Google heeft een online dienst gelanceerd voor Europese burgers die de verwijdering wensen van zoekresultaten die zij ongepast vinden, na het vonnis van het Europees Hof van Justitie ten gunste van het "recht op vergetelheid" op het internet.

post-image-3

"Om zich te voegen naar het recente vonnis van de Europese Hof van Justitie, is er nu een formulier beschikbaar voor Europeanen die de verwijdering wensen van resultaten op onze zoekmachine", zo verklaart Google in een persbericht.

Het  Europees Hof van Justitie heeft midden mei een vonnis geveld waarin het zich uitsprak voor een "recht op vergetelheid" op het internet, waarbij particulieren onder bepaalde omstandigheden de verwijdering kunnen verkrijgen van links naar pagina`s op het internet die persoonlijke gegevens bevatten.

In zijn vonnis spreekt het Hof over persoonlijke informatie die "ongepast, buiten proportie is of die niet meer relevant lijkt".

Google, wiens zoekmachine gebruikt wordt bij 90% van de zoekopdrachten, heeft niet verduidelijkt wanneer de links die aan deze criteria voldoen, verwijderd zouden worden.

In het formulier, dat sinds donderdag beschikbaar is, legt Google uit dat het zal evalueren of de zoekresultaten links laten verschijnen naar verouderde informatie over een individu of dat de links onder het recht op informatie vallen, zoals informatie over professionele fouten, strafrechtelijke veroordelingen, of het openbaar gedrag van politici.

Wie het verzoek indient, beschikt over een ruimte waar hij de links kan plaatsen die hij wil laten verwijderen, en waar hij kan uitleggen waarom deze links "buiten proportie, verouderd of op een andere manier ongepast zijn".

"Het vonnis eist van Google dat het een moeilijk oordeel uitspreekt over het recht van een individu op vergetelheid, en het recht van het publiek op informatie. Wij zijn bezig met het opzetten van een adviescommissie van experts dat zich over deze vragen moet buigen", kan men lezen in het persbericht.


Back to top button
Close
Close