Alibaba realiseert de belangrijkste operatie in de geschiedenis van het Chinese internet

De Chinese e-commerce gigant Alibaba Group Holding, die op het punt staat om naar de Beurs van New York te trekken, heeft woensdag bekend gemaakt dat hij de controle in handen heeft van de mobiele browser UCWeb, een operatie die de belangrijkste in de geschiedenis van het Chinese internet genoemd wordt.

post-image-3

"Deze integratie betekent de belangrijkste fusie in de geschiedenis van het internet in China", zo verklaarde Alibaba op zijn blog. Het bedrijf had al 66% van het kapitaal van UCWeb in handen volgens de prospectus van zijn IPO.

De operatie zou groter kunnen zijn dan de overname in 2013 van 91Wireless door de portaalsite Baidu, waar toen 1,9 miljard dollar mee gemoeid was.

Uit het huwelijk van Alibaba en UCWeb zal UCWeb Mobile Business Group voortspruiten, dat zorgt voor browsers, zoekmachines, geolocale diensten, gaming platformen, diensten voor het verdelen van mobiele toepassingen, aldus een persmededeling van UCWeb. Het bedrijf beweert een marktaandeel van meer dan 20% te hebben met zijn zoekmachine voor mobiele toestellen.

Alibaba is blijkbaar in volle koopwoede: het heeft sinds het begin van het jaar al meer dan 4,8 miljard dollar uitgegeven aan overnames.

De verwerving van de minderheidsaandelen van UCWeb illustreert de wens van de Chinese e-commerce specialist om zich sterker te positioneren op de mobiele toestellen in China, de belangrijkste markt ter wereld voor de smartphones.

Zijn concurrent, Tencent Holdings, het belangrijkste beursgenoteerde Chinese bedrijf op vlak van kapitalisatie, domineert de Chinese markt van smartphone apps met zijn erg populaire boodschappendienst WeChat.

Alibaba bereidt momenteel zijn beursgang naar de Beurs van New York voor, en volgens verschillende analisten zou de operatie aan Alibaba een marktwaarde kunnen toekennen van meer dan 150 miljard dollar. De Chinese reus heeft zopas ook zijn eerste e-commerce site in de Verenigde Staten geopend, 11main.com.

Back to top button
Close
Close