"De iPhone bedreigt de nationale veiligheid van China"

Een Chinese openbare tv-omroep beschuldigt Apple ervan de nationale veiligheid in gevaar te brengen, doordat zijn telefoon de gebruikers op de voet kan volgen. De zoveelste beschuldiging van een Chinees medium tegen Amerikaanse technologiefabrikanten en -ontwerpers sinds de affaire Snowden.

post-image-3

Volgens een reportage die vrijdag via CCTV uitgezonden werd, kan het vedette toestel van het Amerikaanse bedrijf in real time elke verplaatsing van de gebruiker volgen wanneer de localiseringsfuncties geactiveerd zijn. De verzamelde gegevens kunnen dan aan derden doorgegeven worden.

"Het zijn uiterst gevoelige gegevens" zo luidde de commentaar van een onderzoeker die door de tv-zender geïnterviewd werd. Indien die gegevens toegankelijk zouden worden, dan zouden zij de globale economische situatie van het land, zelfs zijn staatsgeheimen onthuld kunnen worden, zo voegde hij eraan toe.

In een persbericht dat het zaterdag via Reuters verspreidde, heeft Apple verklaard dat de groep zich ertoe verbonden heeft de privégegevens van zijn gebruikers te beschermen, en dat geen enkele informatie over een gebruiker of een toestel doorgegeven is wanneer de localiseringsfuncties gebruikt werden.

"Wij waarderen de inspanningen van CCTV om de gebruikers te helpen begrijpen dat dit onderwerp echt belangrijk is. Wij willen ons ervan verzekeren dat al onze klanten in China duidelijk geïnformeerd worden over wat wij wel en niet doen op vlak van privacy en privégegevens", heeft het bedrijf uit California eraan toegevoegd.

"Apple volgt de verplaatsingen van de gebruikers niet. Apple heeft het nooit gedaan, en het is niet van plan om het ooit te gaan doen".

Apple is regelmatig het voorwerp van kritiek in de officiële Chinese media, die de groep met de appel ervan beschuldigen gegevens over de gebruikers door te spelen aan de Amerikaanse inlichtingendiensten.


(via Reuters)

Back to top button
Close
Close