De eerste smartphone viert zijn twintigste verjaardag

Kijk niet op hem neer voor zijn onelegante uiterlijk: dit verouderde object is de eerste smartphone uit de geschiedenis. IBM noemde hem “Simon” en stelde twintig jaar geleden zo de eerste gsm voor die in staat was om apps te gebruiken en te communiceren met een fax.

post-image-3

Het toestel, dat op 16 augustus 1994 werd voorgesteld en uitsluitend werd verkocht op Amerikaans grondgebied, werd gekocht door meer dan 50.000 rijke technologiefans. Hoewel men dit type apparaat toen nog geen smartphone noemde, beschikte hij over flink wat applicaties die we vandaag aantreffen bij de nieuwste modellen. U kon nota’s nemen, e-mails en berichten sturen en dit allemaal combineren met de klassieke functionaliteiten van een telefoon. Destijds een ware revolutie!  

 

Wat de maten betreft daarentegen, stonden we nog erg ver van de mannequintaille. Deze plastic blok van meer dan 500g kon moeiteloos een broek vervormen of u depanneren indien u een baksteen te kort kwam voor uw huis.

 

Twee jaar na zijn lancering verdween hij uit de circulatie. De heel beperkte levensduur van de batterij en de behoorlijk hoge prijs deden het object de das om. Maar we willen toch graag hulde brengen aan deze pionier van wat vandaag veel meer is geworden dan een dagdagelijks gebruiksvoorwerp. Hoed af voor Simon!

 

Back to top button
Close
Close