Co.Station legt de boeken neer!

Met veel tamtam gelanceerd in april 2014 door Edouard Cambier (SeedFactory), heeft de structuur die zich een post-accelerator noemt, nu de boeken neergelegd. Achtergrond bij een schipbreuk na amper 6 maanden activiteit, met in exclusiviteit de reactie van de voormalige CFO, Thierry de Molinari.

post-image-3

Met een oppervlakte van 2.200 m² in het hartje van Brussel hadden de medeoprichters van Co.Station het groot bezien, misschien te groot. Van begin af aan heeft deze structuur, gepositioneerd als accelerator, zich gewijd aan structuren met een omzetcijfer van meer dan 500.000 tot 1 miljoen euro en werd daarbij geconfronteerd met een markt die  niet echt rijp was voor dit soort aanbod. Nochtans meent medeoprichter Edouard Cambier "De kantoren waren gehuurd, het probleem kwam niet van die kant". Maar wat heeft dan wel de val verhaast van deze nieuwe ster aan het Belgisch ecosysteem op dit terrein?

Men kan de schipbreuk beter begrijpen wanneer men de rekeningen van het bedrijf ontleedt. Co.Station was gestoeld op drie soorten inkomsten: ontvangen huurgelden, de diensten en de commissies op fondsenwerving. Voor de immobiliën werd gerekend op inkomsten van 700.000 euro, maar die zouden naar het schijnt niet eens 10% van de prognoses bereikt hebben. Wat de commissies betreft op de fondsenwerving,   er kon geen enkele werving tot een goed einde gebracht worden. Het bedrijf was gekapitaliseerd voor een bedrag van 2 miljoen via een in Luxemburg gevestigde holding, maar er werd slechts 850.000 euro vrijgemaakt. Die hebben gediend om de huurwaarborg van 330.000 euro te betalen en om verschillende aanpassingen aan de werkplek uit te voeren en diverse lonen te betalen. Het zou er dus op lijken dat de vennoten het bedrijf te weinig gekapitaliseerd hadden en de inkomsten duidelijk overschat hadden, zodanig zelfs dat het bedrijf 6 maanden na zijn start op droog zaad zit.

Volgens sommige bronnen bekend met de situatie, is het financieel directeur Thierry de Molinari, jeugdvriend van Edouard Cambier, die de faillissementsaanvraag verhaast zou hebben. Edouard Cambier bevestigt dat de structuur zich op 18 augustus jongstleden van hem ontdaan heeft omwille van "vertrouwensredenen". Hij zou ervan beschuldigd zijn om op grote voet geleefd te hebben, op kosten van het bedrijf, en hij zou een willekeurig management gevoerd hebben. Thierry de Molinari weerlegt al die beschuldigingen. "Indien ik er met de kas vandoor had willen gaan, die was al leeg". Thierry de Molinari voegt eraan toe dat hij ten persoonlijke titel borg stond voor de huur, en beklemtoont het feit dat hij niets gewonnen heeft bij deze affaire; hij zou vooral geld verloren hebben en is nog altijd officieel aandeelhouder van het bedrijf. Toch zou er een vervolging tegen hem ingesteld worden wegens misbruik van vennootschapsgoederen en fraude.

Thierry de Molinari zelf rechtvaardigt de verliezen door een zeer zwakke vraag en een reactie van de markt die de oprichters teleurgesteld heeft: "Er was veel enthousiasme voor het project, maar niemand wou komen". Oneerlijke concurrentie vanwege incubators gefinancierd door de publieke sector zal ook een doorslaggevende rol gespeeld hebben in deze zaak.

Uiteenlopende versies dus over het bankroet van wat een fantastische springplank moest worden voor startende Belgische ondernemers. Buiten financiële overwegingen kan men het verdwijnen van Co.station en de ambitieuze hoop die het gewekt had, ook simpelweg betreuren.

Back to top button
Close
Close