Microsoft België blaast 25 kaarsjes uit!

Microsoft België nv is zijn activiteiten begonnen op 24 juli 1989 en viert dit jaar dus zijn kwart eeuw verjaardag. In die tijd waren drie medewerkers ingetrokken in een herenhuis in Etterbeek. Opvallend: het eerste product dat Microsoft België verkocht was Word voor Mac. Vijfentwintig jaar later telt Microsoft België niet minder dan 360 medewerkers.

post-image-3

De eerste Europese invoerder was Belgisch
De Belgische afdeling van Microsoft was niet de eerste vestiging in Europa, verre van. Buiten Denemarken, Noorwegen en Oostenrijk had elk Europees land al zijn Microsoft site. België was wel een voorloper, maar dan op een andere manier: het bedrijf Vector Microsoft, actief sinds 29 november 1979, was de eerste invoerder en verdeler van Microsoft producten in Europa. Dat mag nu allemaal gewoontjes lijken, maar men moet wel beseffen dat de eerste vestiging buiten de Verenigde Staten, het eerste internationale verkoopkantoor, amper een jaar tevoren ingehuldigd was, op 1 november 1978, in Japan.

Nippen van de koffie in het gezelschap van Bill en Steve!
In 1990 verhuist Microsoft naar Evere waar het negen jaar zal blijven. In september 1999 verhuist Microsoft dan naar de site in Diegem. En opnieuw negen jaar later trekt het naar de huidige lokalen in Zaventem, aan de rand van de ring. Microsoft had behoefte aan een aangepast kantoor, zonder papier, met open ruimten, zonder vaste werkposten, gebruiksvriendelijke ruimten met een gezellige inrichting en talrijke vergaderzalen.

"In de negentiger jaren hebben Bill Gates en Steve Ballmer elk filiaal in het buitenland minstens één keer per jaar bezocht, om de cijfers en de budgetten te bekijken. Ook België had daar recht op", herinnert Nadine Wouters zich, die al 20 jaar meedraait bij Microsoft. In haar functie van directieassistente heeft zij negen General Managers de revue zien passeren: Patrick De Smedt heeft het bedrijf geleid tot in 1998 en gaf toen de fakkel door aan John Mangelaars. In 1999 heeft Veerle Wuyts de teugels in handen genomen. Twee jaar later staat zij haar plaats af aan Bruno Segers, die op deze post blijft tot in 2006. Daarna was het de beurt aan Jurgen Bardenfleth, General Manager van Microsoft Denemarken, om tijdelijk het bedrijf te besturen, tot de komst van Philippe Vandervoort in 2007. In 2010 heeft Philippe Rogge het roer overgenomen en in juli dit jaar heeft hij het overgegeven aan Michael Beal, de eerste Amerikaan die Microsoft België zal leiden.

In de kop van het peloton
"Microsoft Belux zit in de kop van het peloton van onze filialen. Het marktaandeel van Windows in België toont namelijk een snellere groei dan in de meeste andere landen en Windows Phone doet het er ook prima. Geen gebrek aan kansen voor onze telefoons en onze tablets", legt Michael Beal uit, de nieuwe General Manager van Microsoft Belux. "De toekomst belooft erg boeiend te worden. Denk alleen maar aan de virtuele voice assistent Cortana, die u zal kunnen zeggen wanneer u moet vertrekken om op tijd op een vergadering aan te komen, en daarbij rekening houdt met de verkeersfiles."


Back to top button
Close
Close