Het begin van het einde voor Google Glass

Na maanden van euforie over de Google Glass lijkt het enthousiasme over de slimme bril, ontwikkeld door de Amerikaanse reus, danig te zijn geluwd, zowel bij de ontwikkelaars van apps als bij de eerste gebruikers.

post-image-3

Deze bril, uitgerust met een camera, een processor en een scherm zo groot als een postzegel, bevestigd op het montuur, werd bij een beperkt publiek te koop aangeboden tegen de prijs van 1.500 dollar. 

Sindsdien lijkt het erop dat Google zelf het heeft opgegeven om de bril op grote schaal op de markt te brengen, er werd geen enkele datum van commercialisatie aangekondigd.

Op eBay worden de Google Glass-brillen op dit moment verkocht tegen halve prijs, bij gebrek aan geïnteresseerde kopers.

Volgens tal van ontwikkelaars zou het op internet aangesloten accessoire een markt kunnen vinden in nichesegmenten, in een werkomgeving of voor ontspanningsdoeleinden, maar heeft het product niet veel kans om een groot publiek te bereiken.

Van de 16 ontwikkelaars van apps voor de Google Glass die Reuters contacteerde, verklaarden er negen dat ze hun project hadden beëindigd of iedere ontwikkeling hadden stopgezet, voornamelijk omwille van het beperkt aantal gebruikers of de beperkingen van het toestel. Drie anderen hebben hun project veranderd om zich te concentreren op bedrijven en lieten de sector van het grote publiek achter zich.

Twitter trekt zich terug

Er blijven zeker tal van ontwikkelaars voor de Google Glass, die een honderdtal apps voor zijn rekening neemt, waaronder Facebook en OpenTable. Maar meer en meer programmeurs haken af. Ook Twitter trok zich onlangs terug uit het project.

"Als er 200 miljoen Google Glasses verkocht waren, zou het een ander verhaal zijn. Er is op dit moment geen markt voor," vindt Tom Frencel, algemeen directeur van Little Guy Games, die zijn projecten in verband met het accessoire dit jaar heeft stopgezet en zich nu richt op andere platformen, zoals de virtual reality-helm Oculus Rift, gekocht door Facebook.

Verschillende belangrijke werknemers van Google, die werkten aan de ontwikkeling van Google Glass, hebben de groep de voorbije zes maanden verlaten. Onder hen ook Babak Parviz, hoofdontwikkelaar, Adrian Wong, elektrisch ingenieur, en Ossama Alami, directeur van de relaties met de ontwikkelaars. Het ziet er beslist niet goed uit voor Google Glass...

(met Reuters)

Back to top button
Close
Close