Daimler stelt zijn auto van de toekomst voor: een rijdend salon

Tot nu toe werden autonome wagens (zonder bestuurder) voorgesteld als functionele, enkel technologische voorwerpen. Daimler heeft op de CES beurs in Las Vegas een gans ander concept van deze auto van de toekomst onthuld, door er een echt rijdend salon voor te stellen, een plek vol comfort en ruimte.

post-image-3

"Wie zich enkel focust op technologie, heeft de manier nog niet begrepen waarop de voertuigen zonder bestuurder onze maatschappij gaan veranderen", zo verklaarde maandagavond de voorzitter van de beheerraad van Daimler, Dieter Zetsche, een van de belangrijkste sprekers dit jaar op CES, de grootste beurs voor consumentenelektronica.

"De auto zal steeds meer uit zijn rol treden van gewoon transportmiddel, om een mobiele leefruimte te worden", zo voegde hij eraan toe.

Tot nu toe hadden autofabrikanten zoals Daimler en Audi, het high end merk van Volkswagen, zich vooral geconcentreerd op de ontwikkeling van geautomatiseerde systemen, zoals het geassisteerde remmen of rijden, wat de voertuigen veiliger en gemakkelijker te gebruiken maakt.

Maar met deze de luxe concept auto F 015 wil Daimler nieuwe mogelijkheden verkennen, door de wagen om te vormen tot een ruime limousine zonder bestuurder, voorzien van een salon geschikt voor vier personen.

Trouw aan de Mercedes-traditie van "luxe in beweging" heeft de fabrikant er een cabine van gemaakt op basis van walnoot, nappaleer, gepolijst aluminium en glas, en een blauwe LED-verlichting.

De berline F 015 kan met of zonder bestuurder rijden. Wanneer het voertuig in volledige autonome modus is, kunnen de vier zetels omgedraaid worden zodat alle inzittenden van het voertuig face-to-face gesprekken kunnen voeren.

Om de verbinding met de buitenwereld te vereenvoudigen is de F 015 voorzien van zes digitale schermen die bediend kunnen worden via gebaren, de blik, of het aanraken.

Het voertuig heeft ook een lichte structuur in koolstofvezel, schokbestendig met elementen in aluminium en staal met hoge weerstand. De concept-car van Mercedes kan werken met een elektrische motor of met waterstof.

Back to top button
Close
Close