Hoe 5G de basis zal leggen voor Industrie 4.0

Verschillende experts voorspellen dat de invoering van de nieuwe standaard voor mobiele verbindingen de basis zal vormen van de vierde industriële revolutie. Een industrie waarbij alles via digitale processen met elkaar verbonden zal zijn. Maar op één voorwaarde ... Een woordje uitleg.

post-image-3

Het dataverbruik verdubbelt elk jaar, en de consumentendiensten, zoals streaming video bekijken, zijn voor een groot deel van het verkeer verantwoordelijk. Bovendien blijft de behoefte aan bandbreedte voortdurend stijgen, deels te wijten aan de explosie van beelden die in 4K en 8K gefilmd zijn.

Voor de bedrijven ligt het voordeel van 5G vooral bij de mogelijkheid om miljarden toestellen met elkaar te verbinden en zo een internet of things mogelijk te maken.

De nieuwe generatie connectiviteit zal, buiten de polemiek rond gezondheid en milieu die errond rijst, de industrie niet alleen toelaten om zich op een historisch hoog niveau te automatiseren, maar ook om een nieuwe drempel van digitale transformatie te bereiken, dankzij augmented en virtual reality, robotica, real-time vertalingen, online onderwijs en eHealth-toepassingen. Maar om volop te kunnen genieten van 5G "zal de hardware vooraf  aangepast moeten worden", zo stellen de experts.

Want willen wij overstappen op hogere connectiesnelheden, dan zal de 5G-technologie op toestellen moeten rekenen die een verbeterd of extreem hoog mobiel debiet kunnen leveren tot 20 Gbps. Wat neerkomt op 10 keer sneller dan 4G LTE, en betekent dat u bijvoorbeeld een film van twee uur in amper drie seconden kunt downloaden!

5G biedt bovendien een veel hogere betrouwbaarheid en een lagere latency (een tiende van 4G LTE), wat essentieel is voor Critical Machine Type Communication (cMTC), dat gebruikt wordt voor de controle vanop afstand van productie units, fabrieken en andere industriële controlesystemen.

De connectiviteit gaat ook over naar een ander niveau met de Massive Machine Type Communiation (mMTC) die 1 miljoen connecties / km² mogelijk maakt (10 keer meer dan 4G LTE).

De 5G-netwerken bieden tot slot ook meer flexibiliteit, dankzij de "het versnijden" in netwerken. Dat betekent dat een fysiek netwerk in verschillende virtuele netwerken verdeeld kan worden, en dat de operator de juiste "snee" kan gebruiken, naargelang het gebruiksscenario vereist. Een ander voordeel: de bedrijven zullen deze flexibiliteit kunnen gebruiken om hun eigen privé 5G-netwerken te ontplooien.

Door tal van industrieën te transformeren, te beginnen met de veralgemening van de automatisering van productieketens in fabrieken, zal 5G de logistiek en het transport revolutionair veranderen, dankzij zijn potentieel op het gebied van geautomatiseerde voertuigen, bewaking op afstand, en gedigitaliseerde controle.

"5G biedt de bedrijven tal van voordelen", bevestigt Lisbeth Lashmana, Marketing Manager Benelux bij Panasonic. Te beginnen met de afdeling Research & Development van Panasonic, die zegt "de perfectionering van producten na te streven, opdat de gebruikers van een laptop volop zouden kunnen genieten van de datadebieten van 5G".

Back to top button
Close
Close