Bent u ook doodop van al de videoconferenties?

In deze tijden van lockdown volgt het ene videogesprek het andere op. En onze hersenen kunnen het niet meer aan.

post-image-3

Sinds het begin van deze gezondheidscrisis verloopt ons dagelijks leven op het ritme van een avondje met vrienden, zakelijke vergaderingen, verjaardagen… maar allemaal via video. Alles gebeurt tegenwoordig via Skype, FaceTime, Houseparty of Zoom. En als u sinds enkele weken vaststelt dat u vaker uitgepunt bent aan het eind van de dag, dan bent u niet de enige. Daarvan getuigt de stijging sinds maart van de zoekopdrachten op Google naar de woordcombinatie "zoom moeheid".

Waarom vindt men die videogesprekken zo uitputtend? Er worden verschillende redenen voor genoemd:

Zij dwingen ons om te beginnen om ons meer te concentreren op de gesprekken. Vergeet niet dat u bij een zakelijke vergadering kan rekenen op gefluister van collega`s om u te herpakken wanneer u verstrooid bent. Een slimmigheid die onmogelijk is tijdens een videogesprek, tenzij u de functie van privégesprek gebruikt of onhandig voordoet alsof u het geluid probeert te herstellen en aan een collega kan vragen om zijn woorden te herhalen.

Meestal vormen de omstandigheden waarin we thuis werken een bron van afleiding. Onderbreking door het geroep van de kleintjes, de partner die op de achtergrond passeert… Voor wie zelf geen privéruimte heeft om te werken, zijn deze gesprekken bijzonder vermoeiend.

De "Zoom moeheid" zou voor een deel ook te wijten zijn aan het feit dat de enige manier om onze aandacht te tonen is door voortdurend naar de camera te kijken. Maar hoe vaak bevindt men zich in het echte leven op minder dan een meter van een collega en kijkt men voortdurend naar zijn gezicht? Bijna nooit! Dat "voortdurend staren" stelt ons slecht op ons gemak - en het is vermoeiend. Bij face-to-face maken wij gebruik van onze perifere visie om uit het raam te kijken, of naar de andere aanwezigen in de kamer. Tijdens een videogesprek is iedereen in zijn eigen kamer, en even door het raam kijken geeft de indruk dat men niet aandachtig is.

De camera laat tot slot een minutieuze inspectie toe van onze eigen gelaatsuitdrukking en rimpels, en men denkt na over de manier waarop die geïnterpreteerd zouden kunnen worden.

Het is echter moeilijk om in deze corona-tijden, aan die videogesprekken te ontsnappen… Om deze vermoeiheid te bestrijden raden de experts ten zeerste aan om de prikkels van het scherm te verminderen door elke overbodig tabblad tijdens een gesprek te sluiten, om multitasking te vermijden door bijvoorbeeld de telefoon op stille modus te zetten, of door enkele pauzes te voorzien wanneer het gesprek gedoemd is om aan te slepen.

Back to top button
Close
Close