Google: het verzamelen van gegevens van gebruikers tijdens `private browsing` levert een aanklacht op

Tot 5 miljard dollar wordt gevraagd door de eisers

post-image-3

In Californië verwierp een rechter het beroep van Google om de gerechtelijke procedure tegen haar te beëindigen. De rechtszaken hebben betrekking op het feit dat de Amerikaanse gigant gegevens van de gebruikers verzamelde terwijl zij in privé-browsing modus waren, en dat zou de zoekgigant 5 miljard dollar kunnen kosten.

In juni 2020 hebben drie Google-gebruikers, met name Chasom Brown, Maria Nguyen en William Byatt de internetgigant aangeklaagd, met de bewering dat hij "een alomtegenwoordige tracking van data" heeft op Chrome, zelfs wanneer de gebruikers voor de private surfmodus kozen. Die beschermt de internauten niet tegen gegevensverzameling door Google, met name via tools zoals Google Analytics, Google Ad Manger, de Google app op de smartphone of de knop op websites om op Google in te loggen.

"Dankzij die alomtegenwoordige datatracking weet Google wie uw vrienden zijn, wat uw vrijetijdsbesteding is, wat u graag eet, welke films u kijkt, waar en wanneer u graag gaat shoppen, wat uw favoriete vakantiebestemming is, wat uw lievelingskleur is, en zelfs de intiemste en mogelijk gênante zaken die u op het internet bezoekt, of u nu al dan niet het advies van Google volgt om uw activiteiten `privé` te houden", zo verklaarden de advocaten van de eisers.

Google van zijn kant heeft zich verdedigd door te verzekeren dat surfen in privémodus niet betekende dat de gebruikers "onzichtbaar" waren, maar dat die modus er vooral voor zorgt dat sites geen toegang hebben tot de plaatselijke zoekgeschiedenis en cookies van derden. "Zoals wij duidelijk aangeven telkens u een nieuwe `incognito` tabblad opent, kunnen de websites informatie over uw surfactiviteit ophalen tijdens uw sessie", aldus het bedrijf uit Californië.

Lucy Koh, de rechter belast met de zaak, stelt echter dat "noch de privacyregels van Google, noch enige andere publicatie waarnaar Google verwijst, aangeven dat Google de vermeende gegevensverzameling uitvoert wanneer gebruikers in de privé-browsingmodus zijn. In de publicaties van Google wordt privé-browsen voorgesteld als een manier voor gebruikers om hun privacy te beheren en Google weg te laten uit de lijst met entiteiten waarvoor de privé-browse-activiteit van een gebruiker zichtbaar kan zijn".

Zelfs als de eisers tot 5 miljard dollar eisen, toch zal de affaire wellicht op een andere manier opgelost worden. Succesvolle class actions resulteren vaak in betalingen die slechts een deel vertegenwoordigen van de door klanten geleden schade. Een woordvoerder van Google zei dat het bedrijf de aantijgingen tegen het bedrijf "sterk betwist". Bovendien beweerde Google onlangs dat cookies van derden niet vervangen zouden worden door individuele trackingtools, wat in deze zaak ook een rol zou kunnen spelen.

Back to top button
Close
Close