Waarom marketeers zich op TikTok storten

Het socialmediafenomeen waarop korte video's kunnen worden gedeeld, komt steeds meer in het vizier van specialisten in digitale marketing. Merken trekken in 2021 een groter marketingbudget uit voor TikTok.

post-image-3
Het platform kwam als een van de grote winnaars uit de pandemie en wist de verschillende lockdowns bijzonder goed te doorstaan. Met meer dan 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers – die er gemiddeld ook nog eens meer tijd aan besteden dan aan Facebook – was het nooit eerder zo populair! 

De Chinese socialmedia-app staat daarmee bovenaan het klassement van meest gedownloade apps van 2020 in de grootste regio's van Noord- en Zuid-Amerika en in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland en uiteraard ook China. 
In België is het videoplatform intussen de kaap van 3 miljoen gebruikers gepasseerd, als we de gegevens gepubliceerd door het Chinese technologiebedrijf ByteDance mogen geloven.

Daarom oefent het platform, dat bijzonder in de smaak valt bij jongeren, tegenwoordig op heel wat merken een grote aantrekkingskracht uit. 44% van de marketeers is zelfs van plan om in 2021 hun marketingbudget voor TikTok te verhogen.

Door het platform te integreren in een socialmediastrategie, kunnen marketeers nieuwe (jongere) doelgroepen aanboren en naar verkooppunten leiden. 
Om tegemoet te komen aan die nieuwe vraag, stelde TikTok onlangs ‘Lead Generation’ voor, een eigen functionaliteit waarmee ondernemingen leads kunnen genereren om op een organische manier om te gaan met een doelpubliek. Ze kunnen er ook informatie mee delen die relevant is voor gebruikers die interesse hebben in bepaalde producten en diensten, met de bedoeling hen te converteren naar klanten.

Een recente studie uitgevoerd door 'The Influencer Marketing Factory' wees erop dat 60% van de millennials en de jongeren van generatie Z al minstens één product heeft aangekocht via hun smartphone, beïnvloed door reclame van merken en influencers op social media. Onder de producten die hen bijzonder aanspreken, vallen modeartikelen (41%) en cosmetica (23%).

Daarom vindt Jonathan Lemberger, medeoprichter van online catalogusbedrijf Tiendeo, "dat de nieuwe tool van TikTok om leads te genereren voortaan deel uitmaakt van de brede waaier aan digitale oplossingen waarmee merken hoge conversieratio's kunnen bereiken, tegen een lagere CPL (cost per lead) dan andere marketingkanalen".

Hoewel het gebruikersbestand van het Chinese netwerk gemiddeld jonger is dan dat van Facebook of Twitter (60% van de gebruikers behoort tot generatie Z en is dus tussen 16 en 24 jaar oud), bepaalt dit publiek wel de dynamiek van dit platform, waar afleiding, plezier, emotie en humor intussen aan de basis liggen van de meeste video's. 

Daar zullen merken niet omheen kunnen als ze hun doelgroep op TikTok op een doeltreffende manier willen bereiken, en ze zullen hun content moeten aanpassen aan de 'vormvereisten' van het platform (Hashtag Challenge, Branded Lenses, Gamified Branded Effect ...). 
 
 
 
 
Back to top button
Close
Close