Het fonds rond fintech-pionier Jurgen Ingels realiseert de grootste investering tot heden

Smartfin Capital, het fonds rond de fintech-pionier, investeert 15 miljoen euro in de Nederlandse scale-up Recharge, een prepaid betaalplatform waarvan velen zeggen dat het over twee of drie jaar een unicorn zou moeten worden.

post-image-3

Het platform Recharge wil de "branded payments", de online betalingen in een gecontroleerde omgeving en met een precies doel, stroomlijnen. Dat zijn dus alternatieve betalingen waarvan de geschenkkaarten of prepaid telefoonkaarten het meest voorkomen.

Smartfin heeft in één klap 15 miljoen euro geïnvesteerd in het Nederlandse bedrijf. Dit is de zesde investering van het tweede Smartfin fonds, en ook het grootste bedrag in het bestaan van het fonds. In normale tijden investeert Smartfin in eerste instantie 5 tot 7 miljoen euro.

Hoe werkt Recharge?
Verleden jaar is er een half miljard aan betalingen gepasseerd via het Recharge-platform. Het bedrijf bekostigt zich door gemiddeld een commissie van 10% te heffen, die zowel door het uitgevende bedrijf als door de gebruiker betaald wordt. Die manier van werken brengt de jaarlijkse omzet van het bedrijf op ongeveer 50 miljoen euro.

In België is het gebruik van prepaid betalingen nog niet echt ingeburgerd. Toch bevestigt Bert Baeck, directeur investeringen bij Smartfin Capital, dat 15% van alle consumentenbestedingen wereldwijd betaald wordt met prepaid kaarten. Recharge is aanwezig in 22 landen en biedt betaalsystemen in 60 valuta`s.

Recharge.com in enkele woorden
Het bedrijf, dat 40 mensen in dienst heeft, werd in 2010 opgericht door de Nederlanders Dirk Ueberbach en Robin Weesie. Zij zijn beiden aandeelhouder gebleven, maar hebben zich teruggetrokken uit de dagelijkse activiteiten. De huidige CEO is Gunter Vogelpoel.

In totaal heeft Recharge 25 miljoen euro opgehaald. 15 miljoen bij het fonds Smartfin Capital, en de overige 10 miljoen bij aandeelhouder Prime Ventures, dat ook behoort tot het Belgische fintech bedrijf Qover. Recharge zal van zijn kant ook 10 miljoen euro lenen. Met in totaal 35 miljoen vers geld barst het bedrijf van ambitie. Het wil koers zetten naar Amerika (Noord en Zuid) en daarna haar gamma producten uitbreiden tot andere consumentensectoren.

Back to top button
Close
Close