Einde van België legt alvast website van RTBF plat

In de jaren ’30 las Orson Welles een radiobewerking in van ‘The War of the Worlds’, het boek van H.G. Wells. Het resultaat: miljoenen luisteraars geloofden dat Mars-bewoners de aarde echt aan het invallen waren.

post-image-3

De vergelijking is misschien vergezocht maar gisterenavond dacht ik toch aan het verhaal terug toen ik op het laatavondnieuws de stunt van de RTBF ontdekte. Enerzijds was ik geamuseerd vanwege weer een goede Belgenmop waar men internationaal zeker zal naar kijken. Anderzijds riep het verhaal onvermijdelijk vragen  op rond de rol van de omroepen en vooral hun grenzen.

Voor wie het nog niet hoorde: de RTBF onderbrak gisterenavond op een bepaald moment zijn uitzendingen voor een “speciaal bericht” over “het einde van België” met de medewerking van ‘gereputeerde’ politici als de heren Dedecker en Happart.
 
Onvervalste nieuwsstijl en blijkbaar levensecht met als gevolg vele duizenden ongeruste mensen die belden naar een speciaal nummer, de overheid, de politiediensten, noem maar op. De website van de RTBF ging meteen ook plat (en is dat frequent nog steeds) en vandaag zal één en ander ongetwijfeld druk uitgesmeerd worden via de kranten, de blogs en allicht ook de YouTube’s van deze wereld.
 
Met de ‘docufictie’ wil de RTBF blijkbaar het debat over de toekomst van dit land populariseren.
Back to top button
Close
Close