Ethernetics haalt €600k op om het elektriciteitsverbruik van datacenters te verminderen

De Belgische high-tech start-up die gespecialiseerd is in het koolstofarm maken van datacenters en telecom, heeft zopas een nieuwe fondsenwerving gerealiseerd. Daarmee wil het de commercialisering van zijn product in België en de rest van Europa lanceren. Met zijn technologie wil het bedrijf het energieverbruik van telecomdatacenters tot 30% kunnen verminderen.

post-image-3

Met een digitale sector in volle bloei en een explosieve groei van big data, blijft het aantal datacenters toenemen. Die staan gekend als energievreters, maar verhogen ook de CO2-uitstoot en dragen bij tot de klimaatopwarming. Volgens de laatste cijfers vertegenwoordigt het verbruik van datacenters 5% van de wereldwijde elektriciteit en zou dit over een tiental jaren de 10% moeten overstijgen. Een grote uitdaging, vermits de Europese Unie zich tot doel gesteld heeft dat de datacenters tegen 2030 klimaatneutraal moeten zijn.

Om dit probleem, dat de klimaatcrisis nog aanwakkert, te bestrijden heeft Ethernetics zich tot doel gesteld de ecologische voetafdruk van datacenters te verminderen. Met behulp van hun oplossing verbruiken de centra en hun klanten minder energie, wordt de verbruikte energie efficiënter gebruikt, en halen de servers en netwerkapparatuur betere prestaties en hebben zij een langere levensduur: "Het gebeurt regelmatig dat servers die voor opslag gebruikt worden, na amper 4 jaar dienst vervangen worden, terwijl die ook gewoon aangepast zouden kunnen worden, wat mogelijk is met onze materialen", aldus CEO Jan Dezutter.

Deze verlaging van de ecologische voetafdruk is mogelijk dankzij enerzijds zijn product, dat bestaat uit zoveel mogelijk herbruikbare onderdelen, die in België aangekocht en gewijzigd zijn, en anderzijds zijn dienstverlening, die als motto heeft dat elke kilowatt energie die niet verbruikt is, een meer duurzame kilowatt is.
Via zijn SaaS-oplossing stel de start-up klanten, die eigenaar zijn van een datacenter, in staat om hun energiefactuur beduidend te verminderen, doordat die het mogelijk maakt om hun machines te monitoren via een door het bedrijf ontwikkeld algoritme. "Momenteel is het alsof alle servers in de datacenters op volle capaciteit zijn aangesloten. Alsof zij geen alternatief hadden voor de sportmodus van een auto, en het niet mogelijk was om over te schakelen naar een economy- modus. Met Ethernetics is dat voortaan mogelijk".

Grote spelers uit de telecomsector zoals Orange International Networks Infrastructures and Services werden al verleid door de oplossing, waarmee zij hun CO2-uitstoot en hun kosten konden verminderen met 12%. "Met onze oplossing kunnen bedrijven voortaan voor een duurzaam IT-beleid kiezen, net zoals men bijvoorbeeld voor een duurzaam mobiliteitsbeleid kiest door zijn wagenpark te vervangen door elektrische wagen".

De fondsenwerving werd gerealiseerd bij leden van het BeAngels-netwerk evenals bij de bestaande aandeelhouders-investeerders

Over Ethernetics
Ethernetics is een groen digitaal bedrijf met een belangrijke missie: het internet koolstofarm maken om bij te dragen tot het groener worden ervan. Voor de datacenters en de telecomsector is een van de grote uitdagingen van het decennium een duurzamer bedrijfsvoering te realiseren. Het Managed Smart PDU-platform van Ethernetics is tot op heden de slimste, meest flexibele, meest geavanceerde en duurzame oplossing van de sector. Dankzij de softwarediensten van Ethernetics kunnen bedrijven informatie ontvangen over hun energieverbruik om de kosten te drukken en de energie-efficiëntie te verbeteren door middel van automatisering en het identificeren van inactieve servers en de capaciteit.

Back to top button
Close
Close