Gentse scale-up Crodeon haalt 1 miljoen op voor Europese uitrol van Internet of Things-technologie

Crodeon Technologies, een scale-up uit Gent gespecialiseerd in Internet of Things-toepassingen, heeft met een nieuwe financieringsronde 1 miljoen euro opgehaald.

post-image-3

Twee jaar na de eerste kapitaalronde heeft Crodeon nu de middelen om zijn sterproduct Reporter® te doen doorgroeien op de Europese markt. Reporter® is een plug & play sensormodule voor monitoring op afstand en Internet of Things (IoT).

Reporter®: een plug & play-alternatief voor duur maatwerk

Sensoren en data in het algemeen worden steeds belangrijker. Grote bedrijven halen al volop hun voordeel uit het gebruik van data, maar KMO’s staan veel minder ver in de digitalisatie. Dat komt vaak omdat kleine projecten moeilijk rendabel te maken zijn. De investeringskost zit vooral in het zoeken en implementeren van compatibele hardware. Dit vereist hooggeschoolde technische kennis waarvan de kost de laatste jaren geëxplodeerd is.

Toepassingen zoals het automatisch bewaken van een pomp bij bronbemaling of het meten van een scheur in beton zijn vaak bijzonder duur voor kleine tot middelgrote bouwondernemingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor remote temperatuurregistratie in grootkeukens en voedingsbedrijven. “Ook voor een grondwaterniveaumeting op een werf of een windmeting op het dak van een gebouw worden nog te vaak dure systemen op maat gebouwd. In heel wat sectoren zien we ditzelfde fenomeen”, aldus Jonathan Sercu, medeoprichter van Crodeon.

Door een extreme focus op gebruiksgemak kunnen dergelijke kleine projecten wel rendabel gemaakt worden. Met die insteek ontwikkelde Crodeon hun sterproduct Reporter®, een autonome sensormodule op basis van de nieuwste gsm-standaarden.

Via de webshop selecteert de klant een aantal sensoren van gerenommeerde fabrikanten uit het assortiment, rechtstreeks met Reporter® compatibel. Na enkele minuten heeft de klant een afgewerkte end-to-end-oplossing voor remote monitoring. “Plug & play betekent voor ons dat een sensor automatisch gedetecteerd wordt zonder dat daar nog iets extra’s voor gedaan of geprogrammeerd moet worden”, aldus mede-zaakvoerder Sam Vanheule. “Op die manier stellen we ook minder grote bedrijven in staat om in een handomdraai hun eigen sensorproject online te brengen. Zo kan onze klant de hoge kost van hoogtechnologisch maatwerk uitsparen.”

Back to top button
Close
Close