Block Party verandert in Privacy Party

Tracy Chou, een software-ingenieur en voorvechtster van technologische diversiteit, heeft met haar start-up Block Party heel hard de impact gevoeld van de verandering in de API van X, het voormalige Twitter. Om die situatie te verhelpen heeft de CEO beslist een nieuw product te lanceren: Privacy Party. Deze software wil de gebruikers helpen om de privacy-instellingen op de verschillende sociale netwerken te doorbladeren en aan te passen.

post-image-3

De originele versie van Block Party, die toen gebaseerd was op de API van Twitter, had tot doel de processen voor het blokkeren van kwaadwillige personen, trollen, pesters op de sociale netwerken te automatiseren. Om dit te doen had het bedrijf in 2022 een initiële financiering van  4,8 miljoen dollar opgehaald om zijn blokkeringssysteem uit te breiden naar andere netwerken.

Spijtig voor Chou en haar app heeft de blokkering van de API haar gedwongen het project op pauze te zetten, omdat die blokkering een rechtstreekse impact had op de werking ervan. Sindsdien werd het product hernoemd naar Block Party Classic.

“Helaas betekende wissel van eigenaar bij Twitter ook dat wij geen toegang meer hadden tot de API”, verklaarde mevrouw Chou. “Een regelgeving die open API’s zou verplichten, zou ons toelaten om deze functie te herstellen, zonder dat wij afhangen van willekeurige beslissingen van de instabiele eigenaar van een API of van onvoorspelbare verschuivingen bij de commerciële prioriteiten. En over het algemeen zou het de diversiteit op de markten bevorderen en de gebruiker een bredere keuze bieden aan sociale-media-ervaringen op de verschillende platformen”, voegde zij eraan toe.

Gezien de onzekere toekomst van de API’s is Privacy Party het centrale project van het bedrijf geworden. De CEO legt uit dat dit idee ontstaan is tijdens een gesprek met veiligheidsteams van redacties, die op zoek waren naar meer tools  om de veiligheid van hun online journalisten te verzekeren.

Veiligheid is weliswaar een prioriteit, maar de tool zou het ook mogelijk maken om de profielen op de sociale netwerken op te kuisen, en zo te voorkomen dat oude foto’s en postings de gebruikers gaan achtervolgen.

Het blijft echter moeilijk om de veiligheidsinstellingen te vinden en te gebruiken. De platformen veranderen vaak hun interface om te voorkomen dat gebruikers hun waardevolle data zouden vergrendelen. Privacy Party treedt ook op als een middleware, waarmee die tijdrovende processen vereenvoudigd kunnen worden. Het principe van Privacy Party is dat het de gebruikers aanbevelingen geeft voor de privacy voor de verschillende sociale media.

In zijn bètaversie zal de browser extensie uw sociale apps doorlopen en informatie verzamelen over de privacy-instellingen die daar gelden en voert het in de achtergrond scans uit. Na het verzamelen van de informatie kan u uw privacy-instellingen wijzigen of behouden, op basis van de aanbevelingen die Privacy Party u geeft.

Naarmate de instellingen bijgewerkt worden, brengt de app in uw naam wijzigingen aan volgens uw veiligheids- en privacy-voorkeuren. Elke aanbeveling geeft u transparantie over wat er met uw gegevens gebeurt. Momenteel is de bètaversie gratis voor iedereen toegankelijk.

Back to top button
Close
Close