Belgische bedrijven bereiden zich voor op AI-wetgeving

De wet op AI is op komst in Europa. Heel wat Belgsiche bedrijven hebben weliswaar al hun voorzorgen genomen, maar de kleinere structuren zullen de risico`s moeten evalueren die verbonden zijn aan het gebruik ervan. Volgens L`Echo wordt deze nieuwe wet vaak vergeleken met de AVG, dat als referentie dient voor de regelgeving over gegevensbescherming. Toch zouden de gevolgen van de AI-wet niet zo ingrijpend gaan zijn als 6 jaar geleden met de AVG.

post-image-3

De Belgische bedrijven zouden een beperkte impact moeten voelen van de AI-wet
Omdat de sector nog niet volledig ontwikkeld en breed verankerd is in België, nemen de bedrijven nota van de wet maar zijn nog voorzichtig over de toekomstig implicaties ervan. De CEO van Campfire AI, Alexis Safarikas, heeft trouwens aan L`Echo verklaard: "De impact is beperkter dan men ons wil laten geloven. Dit zal niet veel veranderen, de impact is vooral te voelen bij bedrijven die hun eigen artificiële intelligentiemodellen ontwikkelen en daar zijn er maar weinig van."

De logica achter deze regelgeving is al gekend dankzij de Algemene Verordering Gegevensbeschermming (AVG). En ook hier zullen vooral bedrijven in gevoelige sectoren, zoals gezondheid of beveiliging, het meeste impact voelen. Tot verbazing van velen behoort de defensiesector niet tot de sectoren met risico.

Deze regelgeving heeft ook impact op Proximus en Radix
AI heeft een invloed op verschillende departementen en functies, zoals ontwikkelaars, integratoren, maar ook gebruikers in het algemeen. Bij Proximus variëren  de betrokken personen van de medewerkers van de klantendienst tot geavanceerde projecten die geleid worden door Ada, hun aan AI gewijd technologiecentrum. De operator heeft dus al het voortouw genomen door zijn projecten dusdanig in te kaderen dat de Europese wetgeving hun ontwikkeling van projecten niet verstoort.

Radix, een jong Belgisch bedrijf, ontwikkelt en implementeert diensten op basis van AI. De regelgeving verontrust hen echter niet op korte termijn, vermits de gevallen met hoog risico slechts een minderheid van hun klanten vertegenwoordigen. Maar op lange termijn zijn zij toch ietwat bevreesd over hun competitiviteit.

Een grondig onderzoek naar potentiële risico`s
Afhankelijk van de verschillende AI-gebruikspraktijken zullen sommige bedrijven meer getroffen worden dan andere. Het gaat dus niet enkel over de activiteitensector, maar ook over de gebruikte systemen en modellen.

Nu deze nieuwe regelgeving in 2025 van kracht wordt, zullen kleine structuren een transitieperiode nodig hebben om AI te kunnen begrijpen en zodanig te integreren in hun dagelijkse werking dat deze nieuwe wetgeving gerespecteerd wordt.

Back to top button
Close
Close