Sirris investeert 5,5 miljoen euro extra in GenAI en drie gloednieuwe testomgevingen

Sirris boost al 75 jaar de competitiviteit van de Belgische technologische industrie met de modernste technologieën

post-image-3

Sirris, het innovatiecentrum voor de technologische industrie in België, investeert dit jaar liefst 5,5 miljoen euro extra in kennis en infrastructuur, bovenop haar jaarlijkse investeringen. Een aanzienlijk deel daarvan - 4 miljoen - gaat naar de  bouw van drie gloednieuwe industriële demonstratie- en testomgevingen in de labo’s van Kortrijk, Genk en Charleroi. Het resterende 1,5 miljoen euro gaat naar onderzoek en ontwikkeling van GenAI. Met de extra investeringen wil Sirris de Belgische industrie nog beter bijstaan om het hoofd te bieden aan de ongeziene uitdagingen op het vlak van energietransitie, digitalisering en GenAI. “Onze missie om bedrijven competitiever te maken via technologische innovatie is na 75 jaar actueler dan ooit. We helpen bedrijven om via kennis en technologieadoptie drie jaar voorsprong te houden op de markt en dus sterk competitief te blijven,” luidt het. 

Sirris blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. Sinds haar oprichting door Agoria in april 1949 stond het technologiecentrum mee aan de wieg van tal van succesvolle technologische innovaties bij haar klanten. Denk aan de ondersteuning van Sonaca bij de numerieke besturing van de machines die de eerste onderdelen maakten voor Airbus in de jaren ’70 en de ondersteuning van Arcomet bij de ontwikkeling van de eerste zelfmonterende kranen in de jaren ’90. Ondanks de vele jaren op de teller, is Sirris actiever en ambitieuzer dan ooit. 

Zélf experimenteren met modernste technologieën

Om de 75ste verjaardag in de verf te zetten, investeert Sirris dit jaar nog eens  4 miljoen euro extra in gloednieuwe industriële demonstratie- en testomgevingen. Die komen in haar labo’s in Kortrijk, Genk en Charleroi. Vanaf december zullen kmo’s uit de Belgische maakindustrie er zélf kunnen experimenteren met de modernste maaktechnologieën.

Voorsprong van 3 jaar op de markt

De experten van Sirris zullen bedrijven ook de komende jaren begeleiden in nieuwe domeinen zoals groene energie, cybersecurity en circulaire productie. Maar ook op het vlak van AI steekt het een stevig tandje bij, met 1,5 miljoen euro extra investeringen in 2024. Dit moet het mogelijk maken om  bedrijven uit de technologische sector goed drie jaar voorsprong te bieden op de markt. 

Innovatiedruk op kmo’s neemt toe

Opvallend: België staat sinds kort op nummer 1 in Europa op het vlak van R&D-investeringen. Toch blijft er veel werk over om de kmo’s in ons land mee op de kar te krijgen van innovatie en de implementatie van nieuwe technologieën te versnellen zonder de risico’s te verhogen. 

“In België hebben we nog veel werk op de plank om het gebruik van nieuwe technologieën te versnellen. Zeker bij kmo’s, die goed 80% van de bedrijven in België vertegenwoordigen. Zij hebben meer behoefte aan extern advies dan grote bedrijven die eigen R&D- en engineering afdelingen hebben. Bedrijven die een beroep doen op Sirris zien hun toegevoegde waarde aan de Belgische economie stijgen met een factor 5 vergeleken met het gemiddelde. Daar zullen onze gloednieuwe testomgevingen en onze extra investeringen in GenAI zeker bij helpen.” Herman Derache, Managing Director van Sirris

Back to top button
Close
Close