Britannia rules the digital waves

Digitale televisie wordt nu al vele jaren lang als een van de meestbelovende groeipolen aan het high-tech eind van ons consumptiespectrum afgeschilderd, maar in ons land blijft het adoptieproces een moeizame zaak. Hoe zit dat internationaal?

post-image-3
Qua adoptiegraad heeft het Verenigd Koninkrijk in het digitale tv-kijken een straatlengte voorsprong op de rest van de wereld. Aan het beroemde Amerikaanse marathonrecord in televisiekijken wordt daarmee wel niet getornd, al kijken de Britten gemiddeld langer naar de buis dan Europese vastelanders.

Het International Communications Market Report for 2008, uitgegeven door Ofcom, biedt een ware mijn aan statistische informatie. Daaruit blijkt onder meer hoever het Verenigd Koninkrijk al staat met de introductie van digitale televisie in de Britse huiskamers.

Op dit ogenblik genieten 86 % van alle Britse gezinnen van digitale televisie, waarmee het Verenigd Koninkrijk 16 % voorsprong neemt op zijn naaste concurrent, de Verenigde Staten (70 %). Waarnemers hopen daarin het teken te zien dat de digitale overgang op Britse bodem vlotter ingang vindt dan elders.

Dat ook de Europeaan in het algemeen steeds meer televisie consumeert, staat buiten kijf: de gemiddelde Europese televisiekijker volgt 3,4 uur televisie per dag, tegen 3,6 uur in het Verenigd Koninkrijk. Dat mag dan wel een pak lijken, het cijfer komt niet eens in de buurt van wat de gemiddelde Amerikaan per dag aan televisieuren verteert: 4,5! Of hoe ook daar doet de Nieuwe Wereld zijn lijfspreuk alle eer aandoet: “We want more!”

Op het vlak van HD liggen de Verenigde Staten ver op de andere regio’s voor. Over alle platformen heen worden overzee 177 kanalen aangeboden. Daarachter volgen Japan en, dankzij de waaier aan HD-kanalen van Sky, het Verenigd Koninkrijk.
Back to top button
Close
Close