Apple gaat Google vooraf in de rangschikking van meest gewaardeerde merken

Met een merkwaarde van 153 miljard dollar, bekleedt Apple de leidersplaats in de BrandZ Top 100 van meest gewaardeerde merken ter wereld. De onderneming gaat Google vooraf die sinds 2007 de eerste plaats innam.

post-image-3

Volgens een studie die dit weekend gepubliceerd werd door de onderneming Millward Brown, gaat Apple Google vooraf als meest gewaardeerde merk. De fabrikant van high tech-producten, zoals de iPad of de iPhone, steeg van de derde plaats op de ranglijst in 2010 naar de eerste plaats in 2011, met een merkwaarde van 153 miljard dollar dit jaar, tegenover 83 miljard dollar vorig jaar. Google, dat de afgelopen vier jaren de eerste plaats bekleedde, zag zijn merkwaarde dalen met 2% in 2011, tot 111,5 miljard dollar.

Google en Apple hebben erg verschillende economische modellen, aldus Nigel Hollis, analist bij Millward Brown in een blog. De eerste richt zich op de gratis diensten en op de open systemen, de tweede op het “geïntegreerd model”. Voor de analist is één ding zeker: de geïntegreerde aanpak heeft Apple geholpen een belangrijke coherentie te behouden die haar merk nog sterker maakt. Hij heeft het over de iPhone, Mac, iPod of iPad, en het design en de interface van Apple-producten die gemakkelijk te gebruiken zijn.

De BrandZ Top 100 van wereldwijde meest gewaardeerde merken (Most Valuable Global Brands) is een klassement dat gebaseerd is op kwantitatieve consumptiestudies en financiële analyse. Er werd een klassement opgemaakt van de merken in meer dan 10 productsectoren, waaronder kleding, bier, technologie en telecommunicatiediensten.

Van de 10 eerste merken die in het klassement voorkomen, zijn er 6 technologiebedrijven of bedrijven die gespecialiseerd zijn in de telecommunicatie. IBM bekleedt de derde plaats, voor Microsoft die de vijfde plaats inneemt. De 7de plaats gaat naar AT&T, de 9de naar China Mobile. Facebook, waarvan de marktwaarde steeg met 246%, maakt zijn intrede in de Top 100 BrandZ, en dit voor de eerste keer ooit. Het sociale netwerk belandt op de 35ste plaats.

Véronique Arène
Meer info op www.lemondeinformatique.fr

Back to top button
Close
Close