Test: Nexus 5

Naar de opvolger van de Nexus 4, met zijn aantrekkelijke prijs, werd er reikhalzend uitgekeken. Een overzicht van de sterke en zwakke punten van deze kwalitatieve smartphone die binnen ieders bereik ligt.

Onze Mobile deskundigen bij Tapptic hadden de kans het toestel grondig te testen en tot het uiterste te beproeven.

Uiteraard is het de prijs die op het eerste zicht aantrekkelijk is. 349 € voor de 16 GB versie, verkrijgbaar in 3 kleuren op de Belgische PlayStore, is het gewoonweg de beste kwaliteit/prijs verhouding voor een high-end smartphone.

Gebruikt men het toestel, dan springt de kwaliteit van het scherm meteen in het oog (letterlijk). Het toestel geniet van een IPS full HD scherm (432 dpi), dat beschermd is met Gorilla Glass 3 en een zeer goede colorimetrie biedt.

Het navigeren op de Nexus 5 geschiedt zeer vloeiend, dankzij de Qualcomm Snapdragon 800 Quadcore processor met een snelheid van 2,3 Ghz en zijn Adreno 330 GPU die ervoor zorgen dat er geen enkele lag zit in de interface.

Wat foto`s betreft is er een duidelijke verbetering tegenover de vorige versie. Met een 8 MP sensor en een optische stabilisator doet de Nexus 5 zijn werk heel goed, ook bij weinig licht - het is nog niet helemaal perfect maar vergeleken met de Nexus 4 is er een merkbare en welkome verbetering. Het resultaat blijft ondanks alles achter op de high end toestellen die rond de 600 € verkocht worden (GS4, G2, Lumia 1002).

De Nexus 5 maakt in avant-première gebruik van de KitKat update van het Android OS. Deze update is niet revolutionair, maar bevat enkele verbeteringen zoals de transparantie die nu verschenen is en een algemene herdefiniëring van de grafische kaart, die meer dan noodzakelijk was.

Het grote zwakke punt is de autonomie. Met een batterij van 2300 mAh blijft het toestel onder de concurrentie en slaagt het er amper in om het een dag vol te houden. Jammer.

Let ook op de afwezigheid van de IP standaard, die zorgt voor water- en stofdichtheid, en die nochtans pasmunt geworden is bij de high end toestellen.

Conclusie: het is de beste kwaliteit/prijsverhouding op de markt, en het is niet zijn zwakke batterij die ons van deze mening kan afbrengen - het is dit toestel waarvoor u moet gaan wanneer u kracht wil hebben aan een lage prijs.

Back to top button
Close
Close