Belgische scale-ups groeien sneller dan ooit

Analyse van tien jaar Deloitte’s Technology Fast 50 toont aan dat scale-ups groei steeds vaker laten primeren op winst.

post-image-3
Al tien jaar op rij maakt Deloitte jaarlijks de genomineerden bekend voor zijn Technology Fast 50, een verzameling van de snelst groeiende en meest beloftevolle technologiebedrijven van ons land. Ter ere van het tienjarig bestaan pakt het bedrijf nu uit met een studie naar de evolutie van het Belgische scale-up landschap doorheen die periode. Daarin staan een aantal opmerkelijke conclusies, zo valt het op dat Belgische tech scale-ups nooit grotere groeicijfers optekenden en dat ze naar het voorbeeld van hun Amerikaanse collega’s groei vaker laten primeren op winst.

Deloitte’s Technology Fast 50 is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vast ijkpunt in het scale-up landschap. Al tien jaar op rij brengt het bedrijf de topspelers uit verschillende hoeken van de Belgische tech-scene samen om te kijken wie van hen de afgelopen vier jaar de sterkste omzetgroei kon voorleggen. Voor bedrijven die nog geen vier jaar actief zijn organiseert Deloitte de Rising Star competitie. Na tien jaar, maakt Deloitte nu een tussenstand op. Hoe zijn de scale-ups in de befaamde lijst doorheen de jaren geëvolueerd? Hieronder de belangrijkste conclusies.

Belgische tech scale-ups groeien sneller dan ooit
De lijst van de snelst groeiende technologiebedrijven is vandaag competitiever dan ooit en kent ook dit jaar weer een groeiende trend. Zo is de vereiste omzetgroei om in het select groepje van Fast 50 opgenomen te worden doorheen de jaren gestegen van 87% in 2014 tot meer dan 200% in 2023. Het is vandaag dus moeilijker dan tien jaar geleden om als technologiebedrijf een nominatie te bemachtigen.

De toenemende concurrentie wordt verder benadrukt door de opwaartse trend van de gemiddelde groeipercentages. Zo bedroeg de gemiddelde groei onder de Fast 50 bedrijven in 2014 nog 525%, terwijl deze in 2022 1482% bedroeg. Bovendien bereikten in de afgelopen vier edities alle Fast 50 winnaars een uitzonderlijk hoog minimumgroeipercentage van 7000%. Het toont de opmerkelijke vooruitgang en toenemende maturiteit van de Belgische technologiesector aan.

Belgische tech scale-ups plaatsen groei boven kortetermijnwinst
De toenemende groeicijfers zijn geen toeval. Deloitte stelt over het algemeen vast dat technologiebedrijven sterk investeren en in toenemende mate groei belangrijker vinden dan winst. Er tekent zich dan ook een opmerkelijke trend af, het aandeel Fast 50 finalisten dat positieve EBITDA- en EBIT-cijfers rapporteert vertoont een consistente en significante daling.

In 2014 en 2015 lieten bijna alle finalisten positieve EBITDA-cijfers zien, maar het percentage is gestaag gedaald met gemiddeld 5,2% per jaar, tot 60% in 2023. Ook de EBIT-marges kenden een neerwaartse trend (5,4% per jaar), met slechts 54% van de bedrijven die positieve EBIT-cijfers rapporteren in 2023. Over het geheel genomen zijn de EBITDA- en EBIT-marges gedaald met een jaarlijks gemiddelde van respectievelijk 10,9% en 25,6%.
De dalende trend is minder duidelijk bij de brutomarges, wat suggereert dat scale-ups steeds meer investeren en dus steeds vaker groei verkiezen boven onmiddellijke winstmaximalisatie met als doel het veroveren van marktaandeel en het leggen van een sterke basis voor toekomstige expansie.

Media & entertainment, Life Sciences & Health Care en FinTech voeren de lijst aan, maar nieuwkomers lijken weldra over te nemen
Drie sectoren scoorden doorheen de jaren consequent hogere groeipercentages dan andere. Vooral de categorie Media & Entertainment heeft zich ontpopt als een koploper met een uitzonderlijke gemiddelde groei van bijna 600%, aangedreven door pioniers als Venly , Maxflow en THEO Technologies. De sectoren Life Sciences & Health Care en FinTech lieten ook indrukwekkende groeitrajecten zien, met een gemiddelde groei van respectievelijk 525% en 481%. Snelle groeiers zoals Loop Earplugs in Life Sciences a Health Care en Silverfin of Keypoint in FinTech drukken hun stempel.
Hoewel het vrij nieuwe segmenten zijn in de Technology Fast 50, zetten Mobility en Digital Commerce zeer indrukwekkende gemiddelde groeipercentages neer van respectievelijk 2432% en 629% in de afgelopen drie edities, met vaandeldragers als Optimile of Deliverect. Het valt nog af te wachten of deze groei wordt doorgezet, mogelijk voeren zij binnen een paar jaar de lijst aan.

De snelst groeiende technologiebedrijven komen uit Brussel en Oost-Vlaanderen
Het valt op dat technologiebedrijven uit Brussel de afgelopen tien jaar het sterkst groeiden, met een gemiddelde groei van 448%. Op de tweede plaats vinden we Oost-Vlaanderen (398%) en West-Vlaanderen (330%). Oost-Vlaanderen springt er in het bijzonder uit doordat de provincie 25% van het totale aantal Fast 50 bedrijven heeft voortgebracht. De laatste jaren heeft Limburg zich ontpopt als een sterke regio voor snelgroeiende scale-ups. De regio heeft de bedrijven met de hoogste gemiddelde groei in 2021 en 2023 in de rangen, gedreven door het succes van bedrijven als Bullswap, MobieTrain, Nexushealth of UgenTec/Velsera.

België als kwaliteitskeurmerk voor startups en scale-ups
Dat de Belgische startup en scale-upscene floreert is niet toevallig. Het Belgische ecosysteem fungeert namelijk als een ideale testmarkt en accelerator voor startups. Door de hoge kwaliteitsdrempel kunnen ze uitgroeien tot aantrekkelijke scale-ups. Bijgevolg kiezen veel van die bedrijven pas voor een exit-strategie nadat ze op onze markt tot maturiteit zijn gebracht. Hierdoor komt er nieuw kapitaal vrij dat opnieuw geïnvesteerd kan worden in de verdere rijping van het ecosysteem.

“In België zijn de financieringsrondes veel kleiner, is het overheidsbeleid complex en is onze cultuur nogal risico avers. Hierdoor moeten startups zich meer onderscheiden om te kunnen overleven, wat leidt tot een hogere kwaliteitsdrempel. België is dan ook een aantrekkelijke omgeving voor buitenlandse investeerders om veelbelovende bedrijven te identificeren. Ons ecosysteem is ideaal voor startups om te schalen en een bepaald niveau van maturiteit te bereiken”, zegt Sam Sluismans, Programme Leader Deloitte’s Technology Fast 50
Back to top button
Close
Close