Aikido haalt met succes 17 miljoen dollar op voor zijn cybersecurityplatform

In 2024 is cyberbeveiliging een bron van bekommernis op alle niveaus, van start-ups tot grote bedrijven. Zij hebben allemaal één ding gemeen: de noodzaak om efficiënt data te bewaren, wat de ontwikkelaars vaak confronteert met complexe tools om de veiligheid ervan te beheren.

post-image-3

Aikido, een klein bedrijf uit Gent, zegt het antwoord gevonden te hebben voor gegevensbeveiliging van grote en kleine bedrijven: een open sourceplatform gericht naar ontwikkelaars. De start-up heeft met succes een serie-A kapitaalronde afgesloten, waarbij het uiteindelijk 17 miljoen doller ophaalde om de ontwikkeling van zijn product verder te zetten.


Willem Delbare, oprichter en technisch directeur van Aikido, vertelt aan TechCrunch: “Er bestaan al dertig jaar beveiligingstools, maar ik denk dat wij de eerste zijn waar de koper de gebruiker is. Met andere tools is de CSO de koper, maar is het de arme ontwikkelaar die de gebruiker is.”

Wat het Belgisch bedrijf echt onderscheidt van zijn overzeese concurrenten, is dat het een freemium platform heeft en dat het actief alle nieuwe producten open source maakt.

Het bedrijf hanteert bovendien een minder opdringerige aanpak door het aantal meldingen te beperken en de ontwikkelaars enkel te storen wanneer er echt een probleem is. Deze logica lijkt goed te werken voor het bedrijf, dat vandaag al 3000 kleine en middelgrote bedrijven als klant heeft. Buiten de serie A-kapitaalronde kon Aikido ook 5 miljoen euro ophalen in een startronde. In totaal heeft de Belgische start-up 22,5 miljoen dollar opgehaald.

Volgens dhr. Delbare werken de Amerikaanse en Israëlische start-ups uit de beveiligingssector met een bepaald “scenario”: “Zij ontwikkelen een technisch zeer geavanceerde beveiliging,  zij worden erg performant op dat domein, halen een ton aan fondsen op, en twee jaar later laten zij zich opkopen door Palo Alto Networks of Cisco. Daarna herhalen zij datzelfde scenario eindeloos”. Dhr. Delbare zegt echter dat Aikido dit model niet zal volgen.

Aikido richt zich tot een cruciale markt. De markt van netwerkbeveiligingssoftware zou in 2023 de 24,21 miljard dollar moeten overschrijden en 27,33 miljard dollar in 2024.

Tegelijkertijd evolueren de beveiligingsrisico’s en nemen zij snel toe, waarbij volgens UpGuard de gemiddelde kost van een gegevensinbreuk in 2023 een recordniveau bereikte van 4,45 miljoen dollar.
 

Back to top button
Close
Close