Europese Commissie opent een tweede onderzoek naar TikTok

Er werd een tweede onderzoek geopend naar de Chinese gigant TikTok. De commissie kondigde maandag aan dat zij vermoedt dat het delen van video`s een inbreuk vormt op digital services act.

post-image-3

De Commissie overweegt om voorlopige maatregelen op te leggen die zouden kunnen leiden tot de opschorting van de lancering van de app TikTok Lite in de Europese Unie, omwille van de risico`s die de app inhoudt voor de geestelijke gezondheid van de gebruikers. De app heeft tot 24 april om deze beslissing aan te vechten.

Deze beslissing duidt erop hoe de mentaliteit van de Europese Unie veranderd is ten opzichte van de lancering van producten die zij als een risico voor de gebruikers beschouwt. Er worden strenge maatregelen genomen wanneer de te volgen procedures niet geëerbiedigd worden.

ByteDance riskeert een boete van maximaal 6% van zijn wereldwijde jaarlijkse omzet, als de Europese overheden beslissen dat het bedrijf een inbreuk pleegde op de regels.

Een tweede aanklacht tegen TikTok
Het is het tweede onderzoek waarmee de app te maken krijgt, na een eerste klacht die in februari ingediend werd en die nog altijd loopt. Die klacht betreft een inbreuk op het naleven van de wet op de gegevensbescherming.

Dat eerste onderzoek bekeek verschillende risico`s die de app zou inhouden, zoals de bescherming van minderjarigen, transparantie van de advertenties, toegang tot gegevens en risicobeheer rond het verslavend maken van de gebruikers, en schadelijke inhoud.

Het nieuwe onderzoek van zijn kant focust zich op TikTok Lite, dat begin deze maand gelanceerd werd in Frankrijk en Spanje. Deze versie bevat een soort beloningssysteem op basis van het bekijken of liken van video`s. De punten die men zo krijgt kunnen ingeruild worden voor cadeaubonnen of digitaal geld. De belangrijkste bezorgdheid van de commissie is het risico op een negatieve impact op jongeren, zoals verslavend gedrag.

De Europese Unie verwijt de Chinese gigant dat die de risico`s die het product kunnen inhouden, niet geëvalueerd heeft. Zij had al toegang gevraagd tot dit document en had het bedrijf 24 uur gegeven om dat te bezorgen. Omdat TikTok op 18 april het document niet overhandigd had, schreef de Commissie dat zij "een prima facie inbreuk op de DSA" vermoedde.

Vandaag reageert TikTok en zegt teleurgesteld te zijn over deze maatregelen omdat volgens hen het beloningssysteem niet toegankelijk is voor jongeren onder de 18 en er een limiet voorzien is voor het bekijken van video`s.

Back to top button
Close
Close