Apple om fiscale redenen in het vizier van de EU

De Europese Commissie heeft maandag laten weten dat Apple ervan verdacht wordt te profiteren van een fiscale voorkeursbehandeling door de Ierse autoriteiten

post-image-3

Volgens de Financial Times zou de commissie, die meer details beloofd heeft, het belangrijkste bedrijf ter wereld op vlak van beurskapitalisatie ervan kunnen beschuldigen geprofiteerd te hebben van illegale staatssteun in Ierland, waar verschillende filialen van de iPhone fabrikant hun domicilie gekozen hebben.

"In dit bepaalde geval hebben wij twijfels over de toekenning van een fiscale voorkeursbehandeling aan een onderneming die verschilt van wat zou gelden voor een ander bedrijf dat aan dezelfde regels onderworpen is, namelijk het Ierse belastingstelsel", zo verklaarde Antoine Colombani aan de pers, de woordvoerder van Joaquin Almunia, de Europese Commissaris voor de Mededinging.

De details die gegeven zullen worden hebben ook betrekking op een gelijkaardig onderzoek rond een filiaal van Fiat in Luxemburg, en zullen de twijfels van de Commissie nader verklaren, zo heeft hij eraan toegevoegd.

Een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat had verleden jaar vastgesteld dat Apple zijn belastingen met miljarden dollars verlaagd had door voor de in de Ierse stad Cork gevestigde bedrijven in geen enkel land fiscale residentie aan te geven.

Indien de Commissie vaststelt dat het aan Apple toegestane fiscale regime vergelijkbaar is met overheidssteun, dan zou Apple in theorie gedwongen kunnen worden om miljarden dollars aan achterstallige belastingen te betalen.

Sommige juristen betwijfelen echter een dergelijk scenario en zijn eerder geneigd te denken aan een interventie van Brussel bij Ierland om het te laten ophouden multinationals een voorkeursbehandeling te geven, en zo andere Europese landen van fiscale ontvangsten te beroven.

Back to top button
Close
Close