Elektronisch stemmen

De oprichters van The eID Company hebben een nieuwe electronische stemdienst aangekondigd die gebruik maakt van het web als support. De “Elegio”-oplossing biedt een oplossing voor het veilig stemmen vanop afstand die “voor iedereen toegankelijk is en die tegelijk transparant en goedkoop is.”

post-image-3
Dit systeem, dat momenteel als een testcase loopt bij een aantal Belgische banken en instellingen, maakt het stemmen via internet mogelijk en kan al worden gebruikt bij de volgende sociale verkiezingen in 2012.

De drie oprichters van eID Company (Olivier Libon, Yüksel Balci en Hugues Dorchy) hebben hun sporen reeds verdiend bij het team dat verantwoordelijk was voor het project van de electronische identiteitskaart van de Federale Dienst voor Informatietechnologie en Communicatie. Met Elegio hebben zij voor een beveiligde web-oplossing gezorgd. Volgens hen “respecteert hun oplossing volledig de anonimiteit van de kiezer.”

Eligio viseert elke vorm van stemmen. Maar de ontwerpers richten zich in eerste instantie op de private verkiezingen. Deze zijn gemiddeld goed voor 17 miljoen stemmen in de Belux-regio.

Eligio richt specifiek zich op de verkiezingen die vertegenwoordigers van professionele organisaties toewijzen, zoals daar zijn: de orde van geneesheren, verplegers, advocaten, apothekers, enz. In België wordt Eligio momenteel getest bij een tiental banken en instituten. Het systeem moet operationeel zijn tegen de sociale verkiezingen van 2012.
Back to top button
Close
Close