In primeur: Clo Willaerts stelt haar boek voor

De meesten kennen Clo Willaerts als fervente blogster en als @bnox op Twitter. Al meer dan 12 jaar is ze gepassioneerd door “de wilde kant van online marketing”: online communities, “user generated content”, én ook sociale media.

post-image-3
Is het niet wat vreemd dat iemand met zo`n 100% digitaal profiel juist een boek uitbrengt? 

Clo Willaerts: “Voor de volledigheid: mijn boek, “Het Conversity Model”, wordt ook als e-boek uitgegeven, in het ePub en in het Kindle-formaat. Maar de versie zoals je die vindt in de betere boekhandel is uiteraard gemaakt van dode bomen. Ik heb lang rondgelopen met deze vraag, maar uiteindelijk heb ik het advies gevolgd van iemand die al jarenlang heel zinnige dingen zegt over online marketing, en die toch aan de lopende band boeken publiceert: Seth Godin. Hij legde me uit dat een boek een object is, dat je kan doorgeven en aanbevelen aan anderen, en ook: dat het de beste manier is om iemand te overtuigen van een idee dat méér nodig heeft dan 140 karakters.

Wat is het “Conversity Model” eigenlijk? 

Met dit model help ik bedrijven om via hun aanwezigheid in sociale media zoals Facebook, blogs en Twitter, de stap te maken van vaak vrijblijvende conversaties naar hun echte bedrijfsdoelstellingen: conversie dus. “Conversity” is een nonsenswoord dat ik heb gevonden via de online dienst Wordoid.com. Het verwijst tegelijk naar “conversation” en “conversion”. Want dat is mijn kritiek op de huidige zakelijke handboeken over sociale media: ze wekken de schijn dat je als bedrijf je doel al bereikt hebt als je 1,500 fans hebt op Facebook, of als je merk 17 keer per dag wordt vernoemd op Twitter. Dan begint het echte werk pas. Als je auto`s verkoopt, hoe kan je ervoor zorgen dat je met je aanwezigheid op Facebook niet alleen communiceert over de nieuwste modellen, maar ook dat je nieuwe klanten werft? Hoe kan je ervoor zorgen dat je eigen merkensite een centrale rol vervult in je online media mix, op een manier dat de verschillende media elkaar versterken in plaats van voor versnippering te zorgen. En vooral: hoe kan je het bedrijf intern organiseren om ervoor te zorgen dat al dat geblog en getwitter niet compleet uit de hand loopt?

Focus je dan niet op het engageren van invloedrijke social media gebruikers, of op bijvoorbeeld dienst na verkoop via Twitter?

Het mobiliseren van tevreden klanten om er evangelisten van te maken, en het opvangen van ontevreden klanten zijn zeker heel valabele tactieken. Maar eigenlijk is het gouden moment, het verkoopsmoment, dan al gepasseerd. Vlak voordat iemand (online of offline) een aankoop doet, heeft die internet al gebruikt om informatie en meningen te verzamelen. Door het feit dat zoveel mensen nu vertellen waar ze mee bezig zijn via sociale media, kunnen bedrijven hen voor het eerst luidop horen nadenken over aankoopbeslissingen. Informatie en meningen verzamelen zijn niet nieuw, maar voor het eerst in de geschiedenis kunnen bedrijven daar nog beter op inspelen. Het tijdperk van eenrichtingsverkeer, van het kopen van aandacht, is voorbij.

In welke mate leunt  het conversity model aan bij je job?

Dit is mijn job. Meer nog: conversity.be is een afdeling binnen Sanoma die adverteerders helpt om meer te halen uit sociale media. Dat gaat van het scannen van het social media landschap, over het helpen opzetten van een Facebook-pagina, tot en met het opleiden van hun afdelingen. Dat doe ik voor bedrijven en organisaties als BMW BeLux, Flanders Investment & Trade, en Flanders DC. Maar ook voor producten als Pantene, Activia, of Coca Cola Light.

Wordt het conversity model ook binnen Sanoma toegepast?

Zoals bij veel mediabedrijven is het gebruik van sociale media organisch gegroeid. Maar op maandagen en dinsdagen bijvoorbeeld geef ik opleidingen aan mijn collega`s van Flair, Télémoustique, Feeling en Goedele magazine. Ik denk dat het trouwens onbegonnen werk zou zijn om alles wat met sociale media te maken heeft toe te wijzen aan één persoon of één team. In de praktijk heeft wat je als merk, als bedrijf, of als werknemer zegt op pakweg Twitter of je Facebook-profiel een potentiële impact op heel veel bedrijfsprocessen. Niet alleen marketing of communicatie, maar ook bijvoorbeeld personeelsbeleid, productontwikkeling, CRM of IT.

Neem nu de iPad-versies van Goedele magazine. Zowel de technologie hierachter als het hele publiceermodel zijn nog in volle ontwikkeling. Voor de eerste versie waren we dus sterk afhankelijk van de eerste gebruikers, de bèta testers. Dat waren mensen van binnen het bedrijf zelf, maar vooral ook zware internetgebruikers en gadgetfans – een doelgroep die we vooral via Twitter gerecruteerd hebben. Niet evident, want hier werd dus aan productontwikkeling gedaan via een vrij publiek medium. 

Volgens jou hebben sociale media dus een impact op hoe bedrijven werken?

Meer nog: sociale media veranderen nu al de manier waarop de leven en zaken doen. Bedrijven moeten leren omgaan met een gedecentraliseerd communicatiemodel. En gewone mensen moeten leren omgaan met het verdwijnen van het onderscheid tussen “virtueel” en de “echte wereld”, en tussen privé en zakelijk.

Houdt dat laatste niet grote risico`s in?

Absoluut, en vooral dan voor wie iets te verbergen heeft. Het kan wat drastisch lijken, maar ik ben een groot voorstander van het geven van mediatrainingen, vooral dan online media trainingen. Als het kan zelfs aan kinderen in de hogere cyclus van de lagere school, meestal het moment waarop ze online beginnen te publiceren. Op bedrijfsniveau volstaat het om werknemers een social media policy te laten onderschrijven. Dat hoeft niet al te ingewikkeld te worden – meestal volstaat gezond verstand daar. Ik vergelijk het vaak met de opkomst van e-mailverkeer bij bedrijven. In het begin vergaten mensen ook wel eens dat zo`n e-mail in verkeerde handen kon verzeild geraken. Nu houdt iedereen daar bewust of onbewust rekening mee voordat ze op “send” drukken. 

Wat is volgens jou de volgende grote trend binnen sociale media?

De meesten zeggen dan “mobile” of “location based services”. Op dit moment kan je met diensten als Foursquare, Facebook Places of Gowalla zelf al expliciet “inchecken”, of aangeven waar je op dat moment bent. Dat lijkt me niet zo interessant voor wie je volgt, en in de States proberen bedrijven als Starbucks daar al op in te spelen met beloningen voor wie vaak langskomt. Om dit te doen werken, moet je er wel altijd aan denken om op die “incheck” knop te drukken. En als je na een tijdje niet meer inziet welk voordeel je daarbij hebt, ga je dat natuurlijk vergeten. Veel interessanter wordt de trend dat je impliciet “incheckt”. Je loopt voorbij Starbucks en je smartphone gaat trillen in je broekzak. De boodschap? Als je nu naar binnen komt, krijg je een gratis designer drinkbeker bij je koffie. Of nog iets anders: pizza bestellen via je gsm. Je zegt “pizza” tegen de Google applicatie op je smartphone, en je krijgt zoekresultaten terug van pizzeria`s in je buurt. Alleen de pizzeria`s die op dit moment open zijn. En netjes gesorteerd, met de meest gunstige reviews van jouw contacten uit sociale netwerken bovenaan. 

Het Conversity Model
Winst maken met social media
Clo Willaerts

ISBN 978 90 209 9571 8
Integraalband
176 pagina’s
 
Bestel de Nederlandstalige versie Het Conversity Model (+ gratis verzending) via http://www.lannooshop.be/dmnl-conversity-nl

Bestel de Engelstalige versie The Conversity Model (+ gratis verzending) via http://www.lannooshop.be/dmnl-conversity-en
 
Back to top button
Close
Close