Hewlett-Packard gaat zich in twee delen opsplitsen en 5.000 banen schrappen

Hewlett-Packard heeft de details bekend gemaakt van zijn opsplitsing in twee beursgenoteerde bedrijven, om zo de activiteiten van computers en printers  voor de gewone gebruikers te scheiden van de toestellen bestemd voor bedrijven, een lucratievere markt, wat het ertoe zal leiden om 5.000 banen extra te schrappen.

post-image-3

De Amerikaanse groep is van plan om deze opsplitsing tegen november 2014 uit te voeren door aandelen onder de aandeelhouders te verdelen, een operatie die vrijgesteld is van belastingen.

De splitsing zal leiden tot een reorganisatie zonder voorgaande bij een van de belangrijkste spelers in de high tech markt, die momenteel wereldwijd meer dan 300.000 mensen tewerkstelt en een omzetcijfer van 112 miljard dollar (89,2 miljard euro) zou moeten realiseren op het boekjaar dat einde van de maand afloopt.

De omvang van elk van de nieuwe bedrijven zal ongeveer de helft van het omzetcijfer en de huidige winsten vertegenwoordigen.

De hypothese van een opsplitsing van de pc-activiteiten was al in 2011 geopperd door de toenmalige CEO Leo Apotheker, die toen geconfronteerd werd met een moeilijke overgang op een markt met steeds meer concurrenten. HP liet het project echter varen en zette Leo Apotheker op een zijspoor, om hem te vervangen door Meg Whitman.

HP is van plan om 5.000 banen meer te schrappen dan voorheen aangekondigd in het kader van een globaal herstructureringsplan verspreid over verschillende jaren. Dit brengt het aantal jobs dat onder de directie van Meg Whitman moet verdwijnen op 55.000.

Back to top button
Close
Close