De FBI waarschuwt internetgebruikers voor virussen gelinkt aan de dood van Osama Bin Laden

De FBI waarschuwt webgebruikers voor berichten die foto’s of video’s over de dood van Osama Bin Laden zouden bevatten. Deze berichten bevatten virussen die persoonlijke informatie zou kunnen stelen van uw computer. 

post-image-3

De waarschuwing van de FBI komt er nadat meerdere beveiligingsfirma’s berichten onderschepten die zogezegd foto’s van het lijk van Bin Laden zouden bevatten. F-Secure stelde vast dat bepaalde emails een Trojan bevatten, genaamd Banload, waarmee paswoorden zouden kunnen worden gestolen. Ook Symantec registreerde spammails met betrekking tot de dood van de terroristenleider.

De piraten gebruikten ook de techniek van infectering van zoekmotoren. Zo komt de malware bovenaan te staan in de lijst met zoekresultaten. “Het is weinig waarschijnlijk dat er online foto’s zullen verschijnen over de dood van Bin Laden, maar uw zoekopdracht zal u wel leiden naar gevaarlijke websites,” aldus Mikko Hyponnen, directeur research bij F-Secure in een blog.

De FBI waarschuwde webgebruikers ook voor valse berichten op de sociale netwerken, en geeft de raad geen software te downloaden voor het bekijken van een video. “Lees berichten met zorg. Je kan gevaarlijke mails herkennen aan schrijf- en grammaticafouten,” aldus de instanties.

Een event zoals de dood van Bin Laden toont aan hoe informatie tegen internetgebruikers kan worden gebruikt. Veel mensen hebben namelijk van zijn dood vernomen via Twitter en Facebook. Zo was er op deze laatste een wegpagina te bekijken waarop stond: “Osama is dood. Bekijk hier een exclusieve video van CNN, gecensureerd door de regering Obama wegens gewelddadige beelden.” Vervolgens werden de internetgebruikers gevraagd een Javascript-code te kopiëren in hun browser, waardoor dit bericht naar al hun Facebook-vrienden werd gestuurd.

Jacques Cheminat
Meer info op http://www.lemondeinformatique.fr/

Back to top button
Close
Close