Netwerken en mobiele toestellen, de nieuwe paradijzen voor cyberboeven

Cybercrime verandert van uitzicht. De kostprijs per slachtoffer vermindert wel, maar de aanvallen gericht op sociale netwerken en mobiele toestellen stijgen. Een kostprijs die op 87,5 miljard euro geraamd wordt!

post-image-3

Volgens de laatste jaarlijkse studie over cybercrime (Norton Cybercrime Report) waren er in de laatste twaalf maanden 556 miljoen mensen slachtoffer van cyberboeven (46% van de internauten!), wat dus meer is dan het totaal aantal inwoners in de Europese Unie.

De kosten die deze malware rechtstreeks veroorzaken bedragen 110 miljard dollar (76,5 miljard euro) in de laatste twaalf maanden. Wat een gemiddeld financieel verlies betekent van 157€ per slachtoffer.

Maar de cybercrime verandert van uitzicht: het onderzoek van Norton toont een stijging aan van de aanvallen die via de sociale netwerken of mobiele toestellen gebeuren, platformen die voortdurend aan populariteit winnen. "De cyberboeven veranderen van tactiek, en richten zich nu tot mobiele platformen die in volle bloei zijn, en tot de sociale netwerken waar de gebruiker zich minder bewust is van de beveiligingsrisico`s".

Enkele cijfers om te onthouden:

-Eén volwassen internaut op vijf (21%) is in de laatste twaalf maanden slachtoffer geweest van een aanval op de sociale netwerken of een mobiel toestel.

-39% van de gebruikers van sociale netwerken bevestigt het slachtoffer geweest te zijn van een cybercrime op zijn sociaal netwerk (wegkapen van de account, identiteitsdiefstal met ongeoorloofd gebruik van het profiel, slachtoffer van een oplichting of een valse link).

En toch maakt amper 44% van de internauten gebruik van een beveiligingssysteem om zich tegen deze nieuwe gevaren op de netwerken te wapenen (49% gebruikt de privacy-instellingen om de informatie te controleren die zij delen, en met wie zij ze delen). Terwijl bijna een derde (31%) van de smartphonegebruikers bevestigt dat hij al een boodschap ontvangen heeft van een onbekende, die hem uitnodigde om op een link te klikken of een al even onbekend nummer te bellen, om een "voice boodschap" te beluisteren die voor hen bestemd zou zijn.

Back to top button
Close
Close