Belgacom is niet langer eigenaar van swing.be en verwittigt zijn gebruikers niet

Belgacom heeft, per ongeluk of opzettelijk, een particuliere persoon in het bezit laten komen van de domeinnaam swing.be. Honderden gebruikers zijn nu afhankelijk van de goede wil van deze particulier, die momenteel nog zo vriendelijk is om Belgacom toegang te geven tot het domein swing.be. Belgacom zit erg verveeld met de zaak, maar slaagt er niet in om een duidelijk antwoord te geven en communiceert sinds het begin van de zaak zeer bizar.

post-image-3

Alles ging aan het rollen op 19 december 2013, de dag waarop gestemd werd over de goedkeuring van de nieuwe verloning voor de toekomstige baas van Belgacom. De domeinnaam swing.be, die al jaren aan Belgacom toebehoorde, is in het publiek domein gekomen en werd gekocht door een zekere Dany De Letter, die al jaren aasde op de domeinnaam omdat zijn bedrijf diezelfde naam draagt. Hoe is hij op de hoogte gebracht van het vrijkomen van de domeinnaam? Dat is een van de vragen die in deze zaak nog altijd onbeantwoord blijven.

De gevolgen hadden dramatisch kunnen zijn, vermits honderden gebruikers die nog een swing adres hebben of gebruiker zijn van een van de gelijknamige diensten (boodschappendiensten of webhosting) geen toegang meer hadden tot hun gegevens.En in de toekomst zouden die dit adres of de website moeten afgeven. Er doken steeds meer voorbeelden op van personen die hierdoor in moeilijkheden raakten, zoals ondernemers die al hun communicatie voerden via hun swing adres als referentie, of advocatenkantoren die bepaalde dossiers op hun swing-adres bewaarden.

Volgens Belgacom ging het nochtans om een klassieke transactie, met de ondertekening van een contract waarbij  de nieuwe eigenaar verplicht is om een overgang te voorzien door nog enkele maanden toegang te gven tot de adressen en sites. Er zou in feite slechts een "gentlemen agreement" zijn tussen de twee partijen.

De koper echter bevestigt dat hij elke transactie met Belgacom geweigerd heeft; hij heeft tevens geweigerd om ook maar enig contract te tekenen met betrekking tot een hosting of toegang. Hij heeft gewoonweg heel vriendelijk aanvaard om de hosting een tijd  te ondersteunen mocht Belgacom van gedachten veranderen nadat het de domeinnaam uit zijn handen had laten glippen. De accounts en de diensten van de gebruikers zijn momenteel dus nog wel toegankelijk, maar meneer De Letter kan die toegang elk moment verbreken.

Belgacom zit duidelijk erg verveeld met de zaak, en heeft er verschillende keren over gecommuniceerd. In het begin berichtte het dat het de domeinnaam in 2012 verkocht had, daarna was het dat de transactie in december 2013 plaats gevonden zou hebben, en dat zonder de swing-gebruikers op de hoogte te brengen van deze wijzigingen. Om ons uiteindelijk te bevestigen dat er in feite enkel een mondeling akkoord was. Toch wel verwarrend voor wat men aankondigt als een gewone klassieke transactie. En zelfs indien Belgacom inderdaad deze domeinnaam verkocht heeft, dan is het feit dat het zijn gebruikers niet verwittigd heeft van het stopzetten van de dienstverlening op zich een fout. Deze gebruikers zullen tegen het einde van het jaar hun swing-adres niet meer kunnen gebruiken door een onachtzaamheid of fout van de operator.

Er is dus wel degelijk sprake van een fout, of dat nu in de communicatie of de dienstverlening is. Een nieuwe communicatie van Belgacom over dit onderwerp is voorzien voor februari, evenals een migratie naar Skynet voor de swing-gebruikers. Nu vrijdag is een vergadering voorzien met de privépersoon, om de details van de migratie te bepalen. Een gedwongen migratie, zonder twijfel te wijten aan een fout, een flater of kwaadwillende bedoelingen, die aan de waakzaamheid van de nationale operator ontsnapt is…

Back to top button
Close
Close