Connect with us
woman-sunglasses

Mobile

Wie zit er achter de NFC van Apple?

Wie zit er achter de NFC van Apple?

Nu Apple een contactloos betaalsysteem gestopt heeft in zijn nieuwe iPhone en slimme uurwerken, betekent dit misschien de ultieme stap die leidt naar de inburgering van de NFC (Near-field communication) technologie, die even gewoon gaat worden als wifi, Bluetooth of GPS.

Met deze draadloze communicatietechnologie voor de naaste omgeving kan informatie uitgewisseld worden tussen toestellen die zich niet ver van elkaar bevinden. Zijn aanhangers bevestigen dat NFC ideaal is voor beveiligde betaalsystemen, maar dat dit momenteel nog niet van de grond raakt.
Algemeen directeur van Apple Tim Cook heeft dinsdag de beveiligde betaaldienst Apple Pay voorgesteld, die gebaseerd is op NFC technologie en ingebouwd is in de nieuwe iPhone 6 en het slimme uurwerk Apple Watch.
Het is NXP Semiconductors, een Nederlands bedrijf, dat het segment van de NFC chips domineert met een marktaandeel van 59%, gevolgd door Broadcom die een derde ervan heeft. Andere specialisten in halfgeleiders, zoals Gemalto of Qualcomm, bieden hun eigen chips aan en zullen misschien de mogelijkheid hebben om hun marktaandeel te vergroten, indien Apple het boegbeeld wordt van de mobiele betalingen.
Het aandeel van NXP maakte een sprong met 16% in de voorbije maand, want de Beurs ziet de Nederlandse groep de leverancier van Apple worden voor de NFC chips. NXP, dat elk commentaar weigert, levert de groep uit Cupertino al processoren voor de iPhone.
NFC en andere chips verkopen voor de iPhone zou voor NXP in 2015 een bijkomend omzetcijfer betekenen van 230 miljoen dollar.
Samsung Electronics, Motorola en andere fabrikanten van telefoons bouwen reeds NFC chips in een aantal smartphones in die op Android draaien en het procedé van mobiele betalingen kende al wat vooruitgang in Azië. Maar de belangrijkste betaalsystemen zoals de Wallet van Google slagen er niet in om door te breken, de technologie is bij lange nog niet de norm bij de smartphones.
"Aangezien Apple niet achter NFC stond, stelden sommigen de toekomst ervan in vraag", aldus James Anderson van MasterCard. "Die vragen zijn nu van de baan. Ik denk dat de NFC technologie de norm zal worden bij betalingen tussen intelligente apparatuur en een terminal bij de handelaar".
Het gespecialiseerde onderzoeksbureau IHS iSuppli meent dat er 1,64 miljard NFC chips verkocht zullen worden in 2018, waarbij de chips  zowel gebruikt worden voor mobiele betaalsystemen als videogame consoles en medische apparatuur. Een enorme markt die heel wat gegadigden zal trekken.


Click to comment

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top