Connect with us
woman-sunglasses

Focus

Is de netneutraliteit in gevaar in Europa?

Is de netneutraliteit in gevaar in Europa?

De Lidstaten van de Europese Unie zijn van plan om minder strenge regels op te leggen aan de leveranciers van internetdiensten voor wat het beheer betreft van het verkeer op hun netwerken, aldus een project dat Reuters kon inzien, een initiatief dat goed onthaald zou worden door de grote telecomoperatoren in Europa.

Deze regels voor de zogenaamde netneutraliteit kaderen in de hervorming van de telecomsector in Europa, een hervorming die de Europese Commissie voorstelt om deze sector te helpen weerwerk te bieden tegen concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Azië.

Netneutraliteit is het principe waarbij alle content leveranciers dezelfde toegang zouden moeten hebben tot de netwerken. Het onderwerp werd ook behandeld in de Verenigde Staten, waar president Barack Obama meende dat de leveranciers van internettoegang niet het recht zouden mogen hebben om akkoorden af te sluiten die een "snelle toegang" verlenen aan bepaalde content makers.

De Amerikaanse parlementsleden hebben in april strenge regels voor netneutraliteit gestemd die operatoren zoals Orange of Telefonica verhinderen om bij het internetverkeer voorrang te verlenen aan bepaalde klanten.

Het laatste hervormingsproject in Europa toont echter aan dat de Lidstaten positief staan tegenover een soepelere benadering, die zich ertoe zou beperken om de internet service providers te verbieden om bij het beheer van het verkeer regels toe te passen die "bepaalde content blokkeren, vertragen, degraderen of een discriminatie ervan inhouden".

De grote telecomoperatoren hebben gezegd dat zij snellere toegang wilden kunnen verlenen aan bepaalde diensten die grote hoeveelheden bandbreedte nodig hebben zoals YouTube van Google of Netflix.

Het project bevat ook voorstellen over de extra kosten voor doorgaande communicatie of "roaming" die door de gebruikers betaald moeten worden wanneer zij in het buitenland zijn.

De Lidstaten zullen op het einde van de week over deze tekst van gedachten wisselen en indien het tot een akkoord komt, dan zal het onderwerp op de agenda geplaatst worden van de volgende bijeenkomst van de ministers, over twee weken.

Click to comment
Beelance Forum Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top